Tervetuloa! Kirjaudu sisään tai luo tili
EtusivuToivelistaKassa
Ostoskori - 0,00 €

Ostoskori on tyhjä

Palaa edelliselle sivulle

Tee ja kofeiini

Tee ja kofeiini

tee kofeiini kofeiiniton vähäkofeiininen

Moni juo teetä koska haluaa eroon kofeiinista. Tee sisältää kofeiinia, mutta kuinka paljon? Lue totuus teestä ja kofeiinista!

Vihreä tee - vähäkofeiininen teelaatu?

Monet alkavat juomaan teetä korvatakseen kahvin ja sen haitalliset sivuvaikutukset. Yksi pitävimmistä syistä on uskomus teen vähäisemmästä kofeiinipitoisuudesta. Vaikka tämä keskimäärin pitääkin paikkansa, vaihtelee teen kofeiinipitoisuus niin paljon eri teetyyppien, kasvatusalueen ja teekasvin osien kesken, että välillä teekupissa voi olla huomattavia määriä kofeiinia.

Toisin kuin usein esitetään, on vihreässä ja valkoisessa teessä keskimäärin eniten kofeiinia, kun taas matalimmat kofeiinipitoisuudet löytyvät oolongien luokasta. Nuorissa lehdissä ja silmuissa, joista vihreä ja valkoinen tee pääasiassa valmistetaan, on enemmän kofeiinia kuin vanhoissa lehdissä.

Teen käsittelyssä lehtien näivettäminen ja hapettaminen vaikuttavat myös kofeiinipitoisuuksiin. Kofeiinitasot kasvavat näivettämisen myötä ja laskevat hapettamisen myötä. Valkoista teetä näivetetään kauan eikä sitä hapeteta, toisin kuin mustaa teetä, joka hapetetaan täysin.

Kofeiini on erottamaton osa teetä

Joskus teelehtien nopean huuhtelun sanotaan poistavan teestä lähes kaiken kofeiinin. Tutkimustulosten mukaan kaiken kofeiinin poistamiseksi teetä tulisi kuitenkin hauduttaa jopa viisi minuuttia, jolloin ollaan jo menetetty suuri osa teen mausta. Teelehdistä voidaan poistaa kofeiinia myös kemiallisilla liuottimilla, mutta nämä aineet poistavat aina myös muita teen ainesosia. Halvan kofeiiniliuottimen on raportoitu poistavan jopa 82% teen polyfenoleista.

Teen lievempi piristävä vaikutus kahviin verrattuna on kuitenkin kiistämätön fakta. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että teessä kofeiini sitoutuu polyfenoleihin, jolloin se imeytyy elimistössä hitaammin. Lisäksi teen rauhoittavan ainesosan teaniinin väitetään usein tasapainottavan kofeiinin stimuloivaa vaikutusta.

Rooibos-teessä ja muissa yrttijuomissa ei esiinny kofeiinia.

Teen ainesosien uuttuminen

Teen lehdet sisältävät runsaasti eri ainesosia, jotka uuttuvat haudutuksen aikana teenesteeseen. Teelehdet sisältävät muun muassa vitamiineja, kofeiinia, l-teaniinia sekä antioksidanttisia flavonoideja. Eri ainesosat eivät suinkaan vapaudu teelehdistä kuumaan veteen yhtä aikaa vaan eri haudutusominaisuudet määrittävät sitä, miten ainesosat siirtyvät lehdistä veteen. Esimerkiksi gongfu-tyylillä haudutettaessa hieman viileämmällä (noin 70C) vedellä, tiivistyi suurin osa ainesosista vasta toiseen haudutukseen.

Tutkimuksissa teestä on saatu uutettua hyödyllisiä aineosia paremmin useilla eri haudutuksilla kuin yhdellä pitkällä haudutuksella. Tämän vuoksi gongfu-haudutus selvästi vaikuttaa tehokkaimmalta tavalta uuttaa teen lehdistä niiden sisältämät hyödylliset ainesosat.

 
Kukicha: Japanilainen varsista ja lehtiruodista valmistettu raikas vihreä tee.

Houjicha: Japanilainen paahdettu vihreä tee, maultaan toffeinen ja paahteinen.

Kyobancha: Vahvasti paahdettu suurilehtinen erikoisuus Japanista.

 

Ei vastaavia tuotteita.