Tervetuloa! Kirjaudu sisään tai luo tili
EtusivuToivelistaKassa
Ostoskori - 0,00 €

Ostoskori on tyhjä

Palaa edelliselle sivulle

Paranna teen makua paremmalla vedellä

Paranna teen makua paremmalla vedellä

Parempaa teetä teemestareiden tapaan

Joskus tee maistuu pahalta, eikä mikään tunnu auttavan. Syy voi olla veden laadussa. Tee on 99% vettä, joten huono vesi tuottaa aina huonoa teetä.

Veden laatua mitataan kovuudella, joka riippuu veden mineraalipitoisuudesta. Ilman mineraaleja tee ei uutu kunnolla. Toisaalta liian kova vesi tuottaa mautonta, kalkkista ja metallisen makuista teetä.

Teemestarit ovat etsineet satojen vuosien ajan tapoja parantaa veden laatua. Ennen vanhaan veden laatu saattoi vaihdella paljon eri lähteiden tai kaivojen välillä, joten veden laatuun vaikuttaminen oli yksi teemestarin tärkeimmistä taidoista. Lue lisää ja opi, miten voit paranta teen makuun veden avulla!

 

Lue lisää!

 

Vedestä voi tehdä kovempaa tai pehmeämpää seisottamalla sitä savisessa tai lasitetussa ruukussa.

Seisota vettä yön yli

Liian kova vettä voi pehmentää seisottamalla vettä avoimessa astiassa yön yli. Samalla vesi hapettuu. Hapekas vesi uuttaa paremmin teen makua.

• Jos vesi on liian kovaa, valitse lasitettu keraaminen ruukku. Yön aikana mineraalit painuvat pohjalle ja vesi hapettuu. Aamulla voit kauhoa pehmeää vettä astian pinnalta tai hieman kovempaa vettä syvemmältä ruukusta.
• Seisota liian pehmeää vettä lasittamattomassa saviruukussa, niin vesi imee savesta mineraaleja.
• Saviruukussa seisotettu vesi sopii paremmin tumman oolongin, mustan teen ja puerhin hauduttamiseen.
• Käytä pehmeää vettä vihreän teen, vaalean oolongin ja muiden mietojen teelaatujen valmistamiseen.

 

Vedenkeittimen materiaali vaikuttaa veden ominaisuuksiin ja sitä kautta myös teen makuun. Hyvä vedenkeitin on kenties tärkein teeväline, jonka aloitteleva teenjuoja voi hankkia.

Vältä muovisia vedenkeittimiä

Muoviset vedenkeittimiä ei kannata käyttää teeveden keittämiseen, sillä niistä voivat tarttua teehen muovin makua. Parempi vedenkeitin onkin yksi ensimmäisistä teevälineistä, joihin teenjuojan kannattaa investoida.

• Lasinen vedenkeitin on neutraali ekä siitä siirry veteen mineraaleja. Lasi pitää veden maun puhtaana.
Valurautainen tetsubin, teräspannu tai savipannu lisäävät mineraaleja veteen antavat veden hengittää.
• Metallisiin pannuihin syntyy ajan myötä kalkkikertymiä, jotka parantavat teen makua ja suutuntumaa.
• Savipannut tekevät vedestä pehmeää ja makeaa. Niissä keitetty vesi sopii parhaiten miedoille teelaaduille.
• Valurauta- ja teräspannut syventävät teen makua ja sopivat erityisesti tummille teeladuille.

 

Veden laatua voi säädellä myös lisäämällä vedenkeittimeen erilaisia ainesosia sillä aikaa kun teetä keitetään. Lue, mitä teemestarit ovat perinteisesti käyttäneet vedenlaadun parantamiseksi!

Hienosäätöä suolalla ja muilla tarvikkeilla

Tarvittaessa teemestarit ovat lisäänneet veteen erilaisia ainesosia veden laadun säätelemiseksi.

• Hyppysellinen suolaa koventaa vettä. Kokeile eri suolalajeja!
Teemestareiden mukaan hopea on paras veden laatua parantavat aine. Se on antibakteerista ja tekee teestä kevyttä ja selkeää. Toiset käyttävät puhtaasta hopeasta valmistettuja vesipannuja, mutta voit myös lisätä muutaman pienen palan hopeaa vedenkeittimeen.
Aktiivihiili pehmentää kovaa vettä ja poistaa epäpuhtauksia.
Kiinassa tietyn alueen pieniä kiviä on käytetty lisäämään veden kovuutta.

 


 

P.S. Haluatko lukea lisää tämänkaltaisia artikkeleita?

Jos et vielä ole Teekaupan uutiskirjelistalla, liity nyt mukaan! Lähetämme asiantuntevia artikkeleita mm. teen hauduttamisen tekniikasta, teemaailman trendeistä ja erikoisista teelaaduista. Lisäksi saat vain tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia!

Tilaa uutiskirje tästä linkistä!

 

 

Ei vastaavia tuotteita.