Suosituimmat yrttiteet

Yrttiteet ovat haudukkeita, joita ei ole valmistettu teepensaan lehdistä. Lue lisää ja maista!

Eri puolilla maailmaa on esihistoriallisilta ajoilta lähtien valmistettu terveellisiä ja aromikkaita haudukkeita mitä moninaisimmista yrttikasveista. Toisinaan nämä eivät sisällä kofeiinia, mutta jotkut yrttiteet sisältävät teen ja kahvin tavoin piristäviä ainesosia.

Seuraavassa esittelemme Teekaupan suosituimmat yrttijuomat. Valitse itsellesi parhaiten sopiva yrttitee.

 

Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen piristejuoma Mate

Mate on perinteinen eteläamerikkalainen juomahauduke, joka valmistetaan yerba mate -pensaan kuivatuista lehdistä.

Matessa on runsaasti kofeiinia. Joissakin mate-laaduissa saattaa olla piristäviä aineita jopa enemmän kuin kahvissa.

Mate nautitaan perinteisesti bombilla-pillillä kalebassista. Kalebassi on pyöreä juomakulho, jossa mate haudutetaan kuumassa vedessä ja josta se myös juodaan suoraan. Bombilla-pillin kärjessä on siivilä, joka pilliä imettäessä suodattaa pois yerba mate -lehdet ja sallii juoman nauttimisen suoraan haudutusastiasta.

Selaa mate tuotteita ja tilaa teetä netistä.

 

Etelä-Afrikan ylpeys Rooibos
Rooibos eli ”punainen pensas” on ainoastaan Etelä-Afrikan eteläkärjessä kasvava yrttipensas, joka on viime vuosina valloittanut maailmaa nopeasti. Tämä kofeiiniton yrttitee on väriltään punaista ja maistuu lempeän makealta. Rooibokseen sekoitetaan usein muita yrttejä tai hedelmän paloja mausteeksi.

Rooiboksella on alustavissa tutkimuksissa todettu samankaltaisia terveysvaikutuksia kuin teepensaan lehdillä. Se vaikuttaa ehkäisevän sydänsairauksia sekä tehostavan immuniteettia ja kehon palautumista.

Selaa roobois tuotteita ja tilaa teetä netistä.

Lapacho-puun kuori

Lapacho eli taheebo on Suomessa heikosti tunnettu, mutta Latinalaisessa Amerikassa vuosituhansia nautittu yrttihauduke. Toisin kuin tee, lapacho valmistetaan tietyn puun kaarnan sisäpinnasta.

Lapachon terveysvaikutuksista ei ole varmaa näyttöä, mutta alustavissa tutkimuksissa sillä vaikuttaa olevan antimikrobisia, antiviraalisia ja antifungaalisia vaikutuksia. Lapachossa on myös runsaasti antioksidantteja ja mineraaleja.

Lapacho ei tämänhetkisen tiedon valossa sovi raskaana oleville naisille.

Lapacho-teetä voit tilata tästä linkistä.

Hibiscus-kukat

Kuivattujen hibiscus-kukkien käyttäminen yrttihaudukkeena on maailmanlaajuinen tapa. Se on yleistä muun muassa Länsi-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Karibian alueella ja Väli-Amerikassa.

Hibiscuksen maku on karvas, karpalomainen. Juomaan lisätään yleensä makeutusta. Hibiscus-tee sopii raikkaan makunsa ansiosta erinomaisesti kesäiseen jääteehen.

Kukassa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Alustavien tutkimusten mukaan hibiscus voi myös merkittävästi alentaa verenpainetta.

Hibiscus on kofeiiniton juoma, joten myös kofeiiniyliherkät voivat juoda sitä huoletta.

Tilaa hibiscus teetä tästä linkistä.

 

Honeybush

Honeybush on rooiboksen ohella toinen eteläafrikkalainen pensaskasvi, joka on alkanut valloittaa maailmaa teen vaihtoehtona. Honeybushin lehdistä on valmistettu yrttihauduketta vuosikymmenien tai -satojen ajan.

Honeybushin maku on miellyttävän pehmeä ja makeahko. Makua ei pitäisi peittää maidolla tai sokerilla. Pieni tilkka hunajaa sen sijaan tuo esiin honeybushin oman makean aromin.

Honeybush-yrttiteessä ei ole kofeiinia, joten se sopii myös yliherkkien nautittavaksi sekä rentouttavaksi iltajuomaksi.

Tilaa honeybush-yrttiteetä tästä linkistä.

 

Kamomilla

Kamomilla on Suomessakin esiintyvä yrtti, jota käytetään perinteisesti iltajuomana kehon rauhoittamiseem. Sen pehmeän ruohoinen maku on lempeä ja helppo.

Alustavien tutkimusten mukaan kamomillalla on hyvin samanlaisia terveysvaikutuksia kuin teellä. Se madaltaa tulehdusarvoja, alentaa kolesterolia, ehkäisee sydänsairauksia ja nopeuttaa paranemista.

Kamomillaa ei suositella raskaana oleville naisille ainakaan runsaissa määrin siinä olevan myrkyllisen kumariinin takia.

Tilaa kamomilla-teetä täältä.

 

Muut Teekaupan herkulliset yrttiteet löydät täältä