Talvi ja tee

talvi ja tee, teesuosituksia, talvelle, lämmittävä tee, musta tee, puerh, chai, assam

Talvinen tee

Teelaatujen hämmästyttävä moninaisuus antaa aina aihetta ihmetykselle. Samasta lehdestä voidaan taidokkaan ja hyvin ajoitetun prosessoinnin kautta tuottaa mitä erilaisimpia teelaatuja, jotka ovat kuin luotuja eri tilanteissa juotavaksi. Esimerkiksi vihreää teetä juo ilolla keväällä ja kesällä, mutta harvemmin syksyn ja talven kylminä iltoina.

Perinteisesti Kiinassa talvisin on juotu lämmittäviä tummempia ja paksumpia teelaatuja, siis mustaa teetä ja pu'erhia, kenties myös tummempia oolongeja. Esimerkiksi hyvä iätetty pu'erh on täynnä probiootteja eli terveellisiä mikrobeita, jotka yhdessä teelehtien ainesosien kanssa antavat parhaan vastustuskyvyn talven tauteja vastaan. Toki myös vihreän teen juominen on perusteltua, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja sekä muita vaikuttavia ainesosia, joiden on todettu parantavan huomattavasti immuunijärjestelmää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös muut teelaadut (musta, oolong) sisältävät samoja ainesosia kuin vihreä tee, eikä teelaatujen erottelu terveysvaikutustensa kautta ole välttämättä perusteltua tai tarpeellista.

Eräs talveen täydellisesti sopivista teelaaduista on intialainen Chai-tee. Chaita voidaan valmistaa oikeastaan mistä tahansa mustasta (tai miksei myös vaikkapa vihreästä) teestä, maidosta sekä eri mausteista. Mausteina käytetään useimmiten ainakin kanelia, kardemummaa, inkivääriä, anista ja fenkolia, usein myös esimerkiksi mustapippuria. Erilaisia Chai-reseptejä löytyy runsaasti, mutta useimmiten kaikkia aineksia keitetään jonkin aikaa makujen uuttamiseksi ja lopulta mausteet siivilöidään juomasta.  Katso Teekaupan Chai-reseptit täältä

 

Teekaupan talven suositukset

Suosittelemme seuraavia lämmittäviä teelaatuja pitkien talv-iltojen iloksi:

Assam Sewpur TGFOP (luomu, Reilu Kauppa)

Royal Pu'erh

Formosa Choice Oolong

Dian Hong Congou

Lapsang Souchong Crocodile

Chai (100g)

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen