Chai-tee
Intialaisin maustein maustettu herkullinen Chai on täydellinen tee kylminä talvipäivinä. Lue, miten teet oman Chai-sekoituksesi!
Miten Chai valmistetaan?
Chai tee tai Masala Chai (kirjamellisesti maustettu tee) on Intiassa syntynyt tapa valmistaa teetä. Chai teessä käytetään useimmiten vahvaa mustaa teetä, johon lisätään mausteita, maitoa ja maukeutusaineita. Seos kiehautetaan tai sen annetaan hautua rauhassa ennen mausteiden siivilöimistä ja teen tarjoamista.
Alkuaan masala chaissa käytettiin ainoastaan mausteita, joiden avulla luotiin perinteiseen Ayurvedalaiseen lääketieteeseen pohjautuvia parantavia juomia. Brittiläisen hallinnon ja intialaisen teeviljelyn alun myötä myös musta tee eksyi chai resepteihin.
Chai-teelle ei ole yhtä ainoaa oikeaa reseptiä: jotkut keittävät kaikkia ainesosia yhdessä täydellä lämmöllä, kun taas toiset lisäävät mausteet tai maidon vasta juuri ennen nesteen siivilöimistä. Intiassa usein suositaan perinteistä, suvussa kulkenutta reseptiä.
Yleisimpiä mausteita masala chaissa ovat kaneli, kardemumma, inkivääri, fenkolin siemenet ja neilikka. Myös mustapippuri ja muskottipähkinä tuovat teehen herkullisen vivahteen. Kokeilunhaluisille chai on loistava tee, sillä mausteiden avulla voi saada aikaan loputtomasti erilaisia juomia.
Tutustu tarkemmin Teekaupan Chai-resepteihin