Matcha

Matchaa käytetään japanilaisessa teeseremoniassa. Lue, miten voit nauttia matchaa myös kotona.

Matchan historia

Matchan syntyhistoria voidaan paikantaa Kiinan Song-dynastiaan (960-1279). Tuolloin kehittyi uusi tapa valmistaa teetä jauhamalla pala isompaa teekakkua hienoksi pulveriksi ja vatkaamalla jauhe teeksi veden kanssa erillisessä teemaljassa. Jo Tang-dynastian (618-907) aikana teetä valmistettiin kakusta jauhetusta pulverista, mutta vatkaamisen sijasta teejauhetta keitettiin vedessä suolan ja toisinaan myös muiden lisukkeiden kanssa.

Song-dynastian Kiinassa vispattua teetä nautittiin sekä tiukasti määritellyssä rituaalisessa kontekstissa että vapaamielisemmissä tilaisuuksissa. Ylhäisö osallistui suosittuihin teekisoihin, joissa kilpailtiin teen tunnistamisesta sekä parhaan teen valmistuksesta. Song-dynastian teemestareiden kerrottiin kykenevän muodostomaan taidokkaita kuvioita vispatun teen pinnalle muodostuvaan teevaahtoon. Myös teevälineet muokkautuivat uuden teelaadun malliin: alettiin suosimaan laakeita tummansinisiä tai mustia teemaljoja, jotka helpottivat teen vispaamista ja korostivat teevaahdon hentoa väriä.

Tee kulkeutui Japaniin ja Koreaan noin 600–800-luvuilla erityisesti zenbuddhalaisten munkkien kautta. Täten myös teen rituaalinen nauttiminen omaksuttiin jo varhain kummassakin maassa. Myöhemmin Ming-dynastiasta (1368-1644) lähtien jauhettu tee korvautui pikkuhiljaa irtolehtiteellä Kiinassa ja Koreassa, mutta Japanissa matcha säilyi sen tärkeän kulttuurisen roolin vuoksi.Nykyään matchaa valmistetaan lähinnä Japanissa, lisäksi pieniä määriä korkealaatuista jauhettua teetä valmistetaan yhä Koreassa.

Matchan valmistus

Matchan prosessointi aloitetaan varjostamalla teekasvit noin kuukaudeksi ennen sadonkorjuuta. Varjo tekee lehdistä ohuempia, vähentää kitkeryyttä ja muuttaa monin tavoin teelehden ainesosien tasapainoa. Sadonkorjuun jälkeen teelehdet höyrytetään, kuivataan ja niistä erotellaan lehtisuonet ja varret. Seuraavaksi tee jauhetaan hienoksi pulveriksi, jonka jälkeen matcha vielä asetetaan tuulitunnelia muistuttavaan laitteeseen pulverin lajittelemiseksi. Tuulitunnelissa hienolaatuisin, kevein matcha lentää kauemmas huonolaatuisesta ja karkeasta lehtimateriaalista.

Perinteisesti matchaa valmistetaan joko ohuena (usucha) tai paksuna (koicha) teenä. Ohut tee sopii huonolaatuisemmalle matchalle, sillä siihen käytetään vähemmän teejauhetta suhteessa veteen kuin paksuun teehen. Alla on linkki teekaupan ohjeeseen ohuen teen valmistamiseen. Paksua teetä varten matchaa voi käyttää tuplaten (neljä mittaa) ja vähentää veden määrää noin 40 millilitraan. Paksu tee sekoitetaan rauhallisesti, sillä tarkoitus ei ole muodostaa teevaahtoa pinnalle.

Tutustu tarkemmin matcha-valikoimaamme tästä linkistä

Linkki bambusta valmistettuun matcha-lusikkaan

Linkki bambusta valmistettuun matcha-vispilään

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Kumo no shiro - Matcha-tee
  2. Megumi no mukashi - Matcha-tee

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen