Keemun

keemun, tietoa, kiina, kiinalainen, musta tee, haudutusohje, haudutus, historia, tietoa

Keemun historia

Keemun-tee on saanut nimensä valmistuspaikkansa mukaan. Teetä valmistetaan Kiinassa Anhuin maakunnassa Keemunin eli Qimenin piirikunnassa. Anhui on tunnettu jo ensimmäiseltä vuosituhannelta saakka laadukkaasta vihreästä teestään, mutta mustan teen historia alueella on varsin nuori. Tarinan mukaan eräs paikallinen mies ryhtyi vuonna 1875 tuottamaan keemun-teetä opittuaan mustan teen valmistuksen salat Fujianin maakunnasta, joka on tunnettu mustan teen lisäksi myös hapetetusta oolong-teestä.

Riippumatta siitä miten keemun sai todella alkunsa, vaikutti Keemunin mustan teen tuotannon alkamiseen varmasti länsimaisen teekulutuksen kasvaminen. Jo 1600-luvulta asti teehen tottuneet eurooppalaiset ja amerikkalaiset teenjuojat kääntyivät 1800- ja 1900-luvulle tultaessa yhä enemmän mustan teen puoleen perinteisemmän vihreän teen tai oolongin sijasta. Lisäksi teen hinta laski, jolloin teen kulutus pääsi leviämään laajemmin kansan pariin ja teen kysyntä kasvoi.

Keemunin suosion nousu

Keemunin suosio levisi nopeasti, kunnes viimeistään 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä enää varakkaimmilla oli varaa kyseiseen arvostettuun teelaatuun. Esimerkiksi Roosevelt joi keemunia päivittäin. Sittemmin keemunin hinta on kaikkien teen ystävien suureksi helpotukseksi laskenut tavallisenkin kuluttajan hintatasolle, mutta suosiotaan tee ei ole menettänyt: keemun on edelleen yksi suosituimmista mustista teelaaduista Darjeelingin ja Ceylonin mustien teelaatujen lisäksi.

Keemun tunnetaan haudutuksen erinomaisesta kullankeltaisesta ja oranssista sävystään sekä hienosta aromistaan. Tuoksultaan tee on viekoittelevan makea ja hieman savuinen, mutta samalla hienovaraisen aromaattinen. Maku on parhaimmillaan kevyt ja eloisa kirkkaan suutuntuman saattelemana. Tämä hienostunut tee piristää päivästä tai vuodenajasta huolimatta.

Teekaupan Keemun-tuotteet:

Keemun Xian Zhen

Keemun Mao Feng

Keemun Hao Ya A

Keemun Hong Mu Dan -teekukka

Keemun OP luomu

 

 

4 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Keemun Hao Ya - Musta tee alk. 25 g
  2. Keemun Mao Feng - Musta tee alk. 25 g
  3. Keemun OP Luomu alk. 50 g
  4. Keemun Xian Zhen - Musta tee alk. 25 g

4 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen