Oolong tee

 

oolong teen haudutus ohje

Oolong on tuhansien makujen tee, josta on mahdoton olla pitämättä. Tutustu tarkemmin ja ihastu!

Oolong-teen valmistus

Oolong tai wulong (kirjaimellisesti musta lohikäärme) on hyvin monimuotoinen osittain hapetettu teeluokka, joiden teelaatujen hapettumisaste vaihtelee noin 10-70% välillä. Näin laajaan hapettumisskaalaan mahtuu ymmärrettävästikin monenlaisia teelaatuja aina herkemmistä, vihreää teetä muistuttavista wulongeista tummempiin ja luonteikkaampiin laatuihin.

Oolongin valmistusprosessiin kuuluu (haetusta lopputuloksesta riippuen) pitkiäkin jaksoja, jossa teelehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Välillä lehtiä käsitellään esimerkiksi käsin hankaamalla, jotta lehtien rakenne rikkoutuisi ja hapettuminen edistyisi. Lopussa tee muotoillaan ja kuivataan.

Kun parhaat vihreät teelaadut ovat valmistettu ainoastaan teekasvin nupuista, käytetään oolongeissa keskimäärin enemmän myös vanhempia, jo auenneita lehtiä.

Perinteisesti oolongia on tuotettu ainakin Fujianin ja Guangdongin maakunnissa, mutta nykyään teetä valmistetaan jokapuolella Kiinaa ja myös esimerkiksi Taiwanissa ja Thaimaassa.

Oolong-teelaatujen lehdet ovat valmistustavasta riippuen joko pitkiä ja ohuita tai puolipallomaiseen muotoon puristettuja. Erään teorian mukaan pitkulainen muoto on vanhempi, ja kehittyi Wuyi-vuorilla Pohjois-Fujianissa, kun taas pallomainen muoto kehittyi myöhemmin Etelä-Fujianissa.

Tunnettuja oolong-teelaatuja

Eräät kuuluisimmista oolongeista, kuten Dahongpao ja Tieguanyin, kuuluvat myös Kiinan arvostetuimpiin teelaatuihin. Näihin kahteen teehen tiivistyy myös oolongien kaksi ääripäätä: Dahongpao on Wuyi-vuorten tumma ja pitkulainen tee, Tieguanyin taas on hyvin herkkä ja täyteläinen puolipallomaiseen muotoon kääritty tee Etelä-Fujianista.

Toisessa oolongin perinteisessä maakunnassa, Guangdongissa, valmistetaan dan congiksi kutsuttua teetä. Dan cong tarkoittaa yhtä pensasta, ja saattaa viitata siihen, että arvokkaimmat dan cong -teet ovat poimittu yhdestä ainoasta puusta. Nämä puut on usein nimetty jonkin tuoksun mukaan, jota tee muistuttaa, esimerkiksi magnoliaa tai narsissia.

Oolong-tee on myös yleisin teelaatu jota käytetään gongfu-hauduttamisessa (kutsutaan välillä myös kiinalaiseksi teeseremoniaksi). Gongfu-hauduttamisessa teelehtiä haudutetaan monta kertaa lyhyillä haudutusajoilla. Myös teelehtiä käytetään gongfussa huomattavasti enemmän kuin "normaalissa" hauduttamisessa, jopa 2:3 teekannun tilavuudesta täytetään kuivilla lehdillä.

Pu'erh-teen tapaan myös oolongeja voidaan iättää. Tällöin teelehtiä paahdetaan muutaman vuoden välein kevyesti kosteuden poistamiseksi ja maun pilaantumisen estämiseksi.

Milky Oolong - asiakkaidemme kestosuosikki

Eräs Teekaupan suosituimmista teelaaduista on Milky Oolong. Se on kiinalainen palloiksi kierretty vihreä oolong, joka on maustettu höyryttämällä teelehtiä maidossa ja kastamalla ne maitoesanssiin.

Milky Oolongin pohjaksi on käytetty kukkaista ja vähän hapetettua oolongia. Maustamisen vuoksi tee tuoksuu voimakkaan maitomaiselta, mutta sen maku on raikas ja vehreä. Oolongin oma kukkainen tuoksu jää ensin maitomaisuuden alle ja kietoutuu sen kanssa yhteen, mutta myöhemmillä haudutuksilla kun maitomaisuus alkaa hävitä, teen oma tuoksu pääsee kunnolla esiin.

Milky Oolongia voi hauduttaa useamman kerran. Pallomaiset lehdet hautuvat ensimmäisellä kerralla eri tavalla kuin seuraavilla haudutuksilla sen jälkeen, kun lehdet ovat auenneet. Tämän vuoksi teen maku muuttuu joka haudutuksella.

Linkki Milky Oolongin tuotesivuille

Lue lisää Baozhong-oolongista

Lue lisää Jade Oolongista

Lue lisää Taiwanin teelajikkeista

 

7 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. China Pouchong Luomu (Bao Zhong) - Oolong-tee alk. 25 g
  2. Gaba Oolong alk. 25 g
  3. Green Jade - Oolong-tee alk. 25 g
  4. Jin Xuan - Oolong-tee alk. 25 g
  5. Milky Oolong - Maustettu tee alk. 25 g
  6. Shui Xian - Oolong-tee alk. 25 g
  7. Vietnam Tung Ting - Oolong-tee alk. 25 g

7 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen