Baozhong

pouchong baozhong oolong taiwan taiwanilainen tietoa historia haudutusohje ohje

Pouchong on pehmeä ja aromaattinen erikoisuus vihreän teen ja oolongin väliltä. Kokeile ja ihastu.

Taiwanilainen tee-erikoisuus

Pouchong tai Baozhong (kirjaimellisesti "kääritty lajike") on yksi kuuluisimmista taiwanilaisista teelajikkeista, joka on alunperin peräisin Fujianin maakunnasta Kiinasta. Baozhongin nimen alkuperästä on ainakin kaksi tarinaa: ensimmäisen mukaan nimi juontaa tavasta kääriä teelehdet paperiin tuotannon aikana kuivumisen edesauttamiseksi. Tämä tuotantovaihe on kuitenkin nykyaikana hylätty teen prosessoinnin kehittymisen myötä. Toisen tarinan mukaan nimi juontaa 160 vuoden takaisesta tavasta pakata tee 250 gramman suorakulmiomaisiin paketteihin, joiden etiketissä luki Baozhong. Kun näitä pakkauksia saapui Taiwaniin ja paikalliset teenviljelijät alkoivat valmistaa samankaltaista teetä, kopioitiin etiketin nimi uudelle laadulle.

Vihreän teen ja oolongin välimaasto

Baozhongin erityispiirre on sen alhainen hapetustaso (n. 15-30%), joka tekee teestä eräänlaisen vihreän teen ja miedon oolongin välimuodon – jopa muihin taiwanilaisiin oolongeihin verrattuina, jotka ovat usein hyvin hienovaraisesti hapetettuja. Baozhong erottuu muista taiwanilaisista vihreistä oolongeista myös sen pitkien, neulasmaisten lehtien ansiosta. Kiinnostavasti Taiwanissa "Oolong" on yleisnimike kaikille puolipallomaisiksi rullatuille oolongeille, kun taas Baozhongiksi kutsutaan miedosti hapetettuja ja paahdettuja neulasmaisia lehtiä. Aito Baozhong on peräisin Pinglingistä Pohjois-Taiwanista, ja kuuluisimmat laadut korjataan Wen-vuorilta (Wen Shan). Kaikista teelajikkeista voidaan valmistaa Baozhongia, mutta yleisin lajike on Qingxing eli Luanze.

Mieto hapetus ja paahto ovat säilyttäneet Baozhongin raikkaan ja hennon luonteen. Siksi suosittelisinkin hauduttamaan tätä teelaatua hieman alhaisemmassa lämpötilassa kuin useimpia oolongeja, ehkä noin 70-80C asteessa. Tällöin teen ehkä arvostetuimmat ominaisuudet, intensiivisen kukkainen aromi ja pehmeä suutuntuma, pääsevät täysiin oikeuksiinsa.

Näytä tuote China Pouchong Teekaupassa

 

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen