Jade Oolong

jade oolong, oolong, taiwan, taiwanilainen, tietoa, historia, haudutusohje, ohje

Jade Oolong on yksi Teekaupan suosituimmista teelaaduista. Tutustu tarkemmin, maista ja ihastu!

Jade Oolong historia

Jade Oolong valmistetaan aina tietystä taiwanilaisesta teelajikkeesta. Tämä lajike on nimeltään Cui Yu, mutta se tunnetaan myös nimellä Jade. Lajiketta kutsutaan myös numeroksi 13 ja 2029.

Jade onnistuttiin kehittämään Taiwanissa vuonna 1981 tai 1982. Lajike kasvatti nopeasti suosiotaan, sillä se tuottaa 20% enemmän teetä kuin perinteisempi Qingxin-lajike (kutsutaan myös nimillä luanze tai ruanzi), joka on Taiwanin vanhin teelajike. Jade on tullut suosituksi osittan sen luonteenomaisen vahvan kukkaisen tuoksun vuoksi, jonka sanotaan muistuttavan jasmiinia tai Yu Lania. Jade-lajikkeen teelehtien varret sisältävät normaalia enemmän vettä, jonka vuoksi siitä on vaikeampi valmistaa korkeimman laatuluokan teetä. Siksi Jadea viljellään usein alavilla mailla, kun taas laadukkaimmat teet kasvatetaan korkeilla vuorilla. Jade-lajikkeen lehdet ovat hyvin pyöreän paksun ovaalin muotoisia, josta ne usein erottaa toisista Taiwanin kapealehtisemmistä lajikkeista.

Hauduttaminen

Jadesta valmistetaan enimmäkseen pieniksi palloiksi rullattua, osittain hapetettua ja miedosti paahdettua oolongia. Suurin osa Taiwanissa tuotetusta teestä on tämän kaltaista rullattua oolongia, ja erityisesti näistä raikkaista oolongeista Taiwan on tullut tunnetuksi teen juojien keskuudessa.

Pallomainen oolong kannattaa hauduttaa juuri kiehahtaneessa vedessä, sillä palloiksi kierretyt teelehdet aukeavat paremmin kuumassa vedessä. Ensimmäinen haudutus on syytä pitää hieman pidempänä, jotta lehdet kerkeävät aukeamaan ja vapauttamaan makunsa. Ensimmäinen haudutus voi olla esimerkiks noin 2-3 minuuttia, seuraava vain minuutin, ja siitä haudutusaikaa voi jälleen lähteä pidentämään.

 

Näytä tuote Green Jade Teekaupassa

 

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Green Jade - Oolong-tee alk. 25 g

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen