Tie Guan Yin

Tie Guan Yin on Kiinan suosituin oolong, joka on tunnettu intensiivisestä kukkaisesta aromistaan. Lue lisää!

Mitä on Tie Guan Yin?

Tie Guan Yin on Kiinan suosituin oolong, joka tunnetaan uskomattoman voimakkaasta kukkaisuudestaan. Se voidaan jakaa kahteen luokkaan:

Perinteinen tyyli: keskitumma (n. 40% hapetettu) ja voimakas paahto
Moderni vihreä tyyli: vehreä (n. 10-20% hapetettu) ja mieto paahto

Seuraavaksi tarkastelemme näiden tyylisuuntien tärkeimpiä eroavaisuuksia.


Tie Guan Yin on historiallinen tee, joka on muuttunut vasta viime vuosikymmeninä vehreämmäksi miedosti hapetetuksi oolongiksi. Tämä muutos heijastaa laajempaa vehreiden teelaatujen yleistymisen trendiä.

1. Vuosisatainen perinne vs. moderni keksintö

Perintenen Tie Guan Yin kehitettiin saman nimisestä lajikkeesta noin 1700-luvulla Fujianin maakunnan Anxissa. Kukkaisuudestaan tunnettu lajike nousi heti hallitsevan keisarin suosioon.

Sen sijaan moderni tyyli syntyi vasta 1990-luvulla. Tuolloin joukko taiwanilaisia teeviljelijöitä siirtyi Anxiin ja heidän tuomansa uudet prosessointitavat mullistivat koko alueen teetuotannon.


Perinteiseen valmistustapaan verrattuna moderni tie guan yin hapetataan ilmastoidussa tilassa mutta kauempaan.

2. Prosessointitapa

• Perinteinen: Hapetus tehdään huoneenlämmössä. Lehdet paahdetaan voimakkaasti, usein hiilloksella. Lopuksi tee muotoillaan pieniksi palloiksi.
• Moderni: Hapetus tehdään viileässä ilmastoidussa tilassa. Tämä hidastaa lehtien tummumista, ja hapetusta voidaan jatkaa pidempään, jolloin lehtiin saadaan voimakas tuoksu. Tee paahdetaan mahdollisimman kevyesti.


Perinteinen voimakkaasti paahdetut Tie Guan Yin säilyy hyvin ja sitä voidaan iättää vuosikymmeniä. Moderni tyyli sen sijaan on parasta tuoreena.

3. Säilytettävyys

• Perinteinen: säilyy hyvin, voidaan paahtaa ajoittain maun virkistämiseksi.
• Moderni: happanee helposti säilytyksessä. Herkkä maku ei kestä paahtoa.
• Perinteistä voidaan iättää, modernin maku on liian mieto iätettäväksi.


Moderni miedosti hapetettu Tie Guan Yin -oolong on hyvin erilaista kuin perinteinen tummempi tieguanyin. Moderni vihreä tyyli liittyy yleiseen vehreiden teelaatujen yleistymisen trendiin.

Miksi moderni Tie Guan Yin on niin suosittua?

Vaikka perinteinen Tie Guan Yin oli oman aikansa menestystarina, se ei vedä vertoja modernin tyylin räjähdysmäiselle suosiolle.

Uudesta tyylistä tuli heti sen kehittämisen jälkeen 1990-luvulla niin suosittua, että koko Anxin alue siirtyi uuteen tuotantotapaan. Nykyään vihreää Tie Guan Yiniä viedään runsaasti ulkomaille ja se on nostanut Anxin väestön köyhyydestä.

Modernin vihreän Tie Guan Yinin suosio ei ole yksittäinen ilmiö, vaan osa laajempa teetrendiä. Viime vuosikymmenien aikana teenjuojat ovat alkaneet suosia vehreämpiä ja miedompia teelaatuja. Tämä koskee oolongin lisäksi myös puerhia ja jopa joitakin mustia teelaatuja.

Uusi Tie Guan Yin tyyli vastasi tähän kysyntään. Sen uskomattoman voimakas kukkaisuus ja kepeä hienostunut maku keräsi heti monia ihailijoita. Suosion vuoksi muidenkin oolong-alueiden teevalmistajat ovat alkaneet tekemään teestään miedommin hapetettua ja paahdettua
.

 

Tilaa aitoa Tie Guan Yin -teetä Teekaupasta

Maista nyt Teekaupan Top-laatuista Qingxiang Tie Guan Yin -teetä. Tämä tee on hyvä esimerkki modernista vehreästä Tie Guan Yinistä, joka hurmaa voimakkaalla kukkaisella aromillaan, selkeällä raikkaalla maullaan ja hienostuneella jälkimaullaan. Maista itse!

Tilaa heti!

 

P.S. Haluatko lukea lisää tämänkaltaisia artikkeleita?

Jos et vielä ole Teekaupan uutiskirjelistalla, liity nyt mukaan! Lähetämme asiantuntevia artikkeleita mm. teen hauduttamisen tekniikasta, teemaailman trendeistä ja erikoisista teelaaduista. Lisäksi saat vain tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia!

Tilaa uutiskirje täyttämällä lomake tästä linkistä!

 

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen