Pu'erhin säilyttäminen

puerh, puer, pu-erh, pu'erh, hauduttaminen, tee, ohje, tietoa, säilytys, historia

Märkää vai kuivaa?

Pu'erh-teen kohdalla teen säilyttämisestä sekä myös teekaapeista on keskusteltu erittäin paljon, sillä pu'erh vaatii kypsyäkseen tietyn määrän kosteutta. Usein erotellaan "märkävarastoitu" ja "kuivavarastoitu" pu'erh. Märkävarastoidulla tarkoitetaan tapaa, jolla pu'erhia säilytetään hyvin kosteissa tiloissa, esimerkiksi kellareissa, jolloin ne kypsyvät nopeammin. Kuivavarastoitu tee taas kypsyy hitaammin, mutta vaatii kuitenkin suhteellisen paljon kosteutta. Jaottelu on syntynyt vasta 1990-luvulla ja on siis hyvin nykyaikainen. Taustalla on huoli märkävarastoidun teen terveellisyydestä (joskus näissä kakuissa voi olla hieman näkyvää hometta) ja kosteissa kellareissa teehen tarttuneista tuoksuista ja mauista. Kuivavarastoidun pu'erhin ajateltiin olevan terveellisempää ja alkuperäisemmän makuista verrattuna epäterveelliseen, jopa vaaralliseen, ja ummehtuneeseen märkävarastoituun pu'erhiin.

Nykyään yllämainittu jaottelu on laajalti hylätty. Perinteisesti pu'erhia on säilytetty kosteissa tiloissa, eikä se ole osoittautunut ihmiselle vaaralliseksi, päin vastoin. Monet teenmyyjät myös käyttävät kumpaakin metodia: ensin teetä säilytetään kosteassa kellarissa, jonka jälkeen kakut siirretään kuivaan tilaan, jossa märkävarastoimisen tuoksut haihtuvat. Kuivavarastointikin on kovin suhteellista, sillä normaali ilmankosteus esimerkiksi Hong Kongissa on noin 70%.

Arvaamaton pu'erh

Kuten saattaa huomata, pu'erhin kypsennys on hyvin monimutkainen prosessi. Länsimaissa säilytetyn pu'erhin ikääntymisestä ei ole vielä raportoitu, sillä kakuilla kestää vuosikymmeniä saavuttaa täysi kypsyys. Koska olosuhteet ovat toisella puolella maailmaa kovin erilaiset, on osa teenjuojista pyrkinyt määrittämään ihanteellisia olosuhteita pu'erhin kypsentymiselle näissä "vieraissa" olosuhteissa. Suomessa kosteus voi varsinkin kesäisin nousta ajoittain 70-80%, mutta talvisin ja kuivilla säillä kosteus on huomattavasti alhaisempaa. Sisätiloissa kosteussa on ymmärrettävästi vielä kovin erilaista. Eräät teenjuojat ovat suositelleet säilyttämään pu'erhia humidorissa tai rakentamaan kaapin, joka pitää ilmankosteutta sopivana. On tietysti kyseenalaista, tulisiko länsimaissa säilytetyn pu'erhin imitoida Hong Kongin ilmastoa voidakseen kypsyä arvokkaasti.


Pu'erhin säilyttämisessä on joitakin nyrkkisääntöjä, jotka on hyvä muistaa. Kakut myydään usein seitsemän kappaleen tongeissa, ja iättämisestä kiinnostuneelle pu'erh-harrastelijalle tulee todennäköisesti kertymään lukuisia teekakkuja elämänsä aikana. Kakkuja voi säilyttää päällekkäin pinottuina, mutta silloin niiden paikkaa pinossa tulisi vaihtaa muutaman kuukauden välein tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. Lisäksi jos säilytystila on iso, tulisi kakkujen paikkaa siirrellä lattiatasolta ylemmäs, koska ilmankosteus vaihtelee eri korkeuksilla. Keinotekoisesti kypsytetyt shu pu'erhit tulisi säilyttää erillään sheng pu'erheista, jotteivat vahvat tuoksut tartu nuoriin kakkuihin. Samasta syystä on suositeltavaa säilyttää eri ikäkategorioihin kuuluvat kakut erillään toisistaan. Kun näitä neuvoja noudattaa ja lisäksi muistaa tarkistaa kakut homeen varalta silloin tällöin, voi vain istua alas ja odottaa, ja odottaa... Vielä yksi pyyntö: jos joku alkaa iättämään Suomessa pu'erhia, kokeilkaa maakellaria kypsyttämistilana!

Tutustu Teekaupan Puerh-valikoimaan

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. 5 Years Old Imperial Puerh alk. 25 g
  2. Scottish Caramel Puerh
    Scottish Caramel Puerh
    Alkaen 5,90 €

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen