Puerh tee

puerh puer tee shu sheng yunnan kiinalainen iätetty vanha

Puerh on erittäin terveellinen teelaatu, joka muuttuu iätessään. Tutustu tarkemmin ja kokeile!

Pu'erh, Yunnanin Samppanja

Pu'erh-tee kuuluu laajempaan teeluokkaan nimeltään heicha, musta tee. Pu'erh-nimitys on varattu ainoastaan Yunnanin maakunnassa valmistetulle heichalle, hieman kuten Samppanja ja lukuisat muut vastaavat viinitermit. Yunnanissa shu pu'erhin valmistustapa on melko nuori keksintö, sillä shuta on valmistettu vain noin 1980-luvulta saakka. Yleisemmin heichan parissa prosessi on kuitenkin tunnettu jo kauan, ja shu pu'erhin valmistusmetodit lainattiinkin toisten heichojen parista.

Yunnan on niitä alueita, joilla teekulttuuri alkuaan syntyi, ja puristetulla kakkuteellä onkin todella pitkä ja mielenkiintoinen historia. Pu'erhin historia ulottuu aina Itäiseen Han-dynastiaan (25-225 jaa.), ja sillä on ollut suuri merkitys yhtenä Kiinan suurista vientituotteista.

Yunnanin Pu'erh-tee valmistetaan paikallisesta daye-teepensaasta, jonka lehdet ovat huomattavasti suurempia kuin muiden teepensaiden lehdet. Tämän voi usein huomata tarkasteltaessa märkiä teelehtiä haudutusten jälkeen. Lisäksi lienee syytä huomauttaa, että pu'erh-teetä ei aina paineta kakuiksi, vaan se saatetaan jättää irtonaiseen muotoon (mao cha).

Pu'erh-tee ja iättiminen

Pu'er-tee tunnetaan usein juuri siitä, että se paranee vanhetessaan(myös oolongia iätetään tarkoituksella). Nuori (sheng) pu-erh tehdään itse asiassa vihreästä teestä, joka kostutetaan höyryllä ja painetaan kakuiksi. Höyrytyksessä kakkuihin jäänyt kosteus on tärkeä osa teen ikääntymistä. Usein nuorissa kakuissa on kitkeryyttä, joka pyöristyy vasta vuosien kypsyttämiselle herkulliseksi täyteläisyydeksi.

Pu'er-teetä voidaan myös kypsyttää keinotekoisesti, jolloin saadaan nopeasti teehen aikaan jokseenkin samanlainen makuprofiili kuin hitaasti kypsytetyissä kakuissa. Tällaista teetä kutsutaan shu pu-erhiksi, ja myös se hyötyy muutaman vuoden iättämisestä.

Varsinkin vanhan pu'erh-teen ja shu pu'erhin makua kuvataan usein maanläheiseksi, joskus jopa kaarnaiseksi tai multaiseksi. Nuoremmissa teekakuissa taas on yllättävänkin raikas ja kypsän hedelmäinen maku.

Iättäminen

Teekakun iättämispotentiaalia on useimmiten mahdoton arvioida etukäteen: ainoa tapa saada tästä selvää on säilyttää teetä kauan ja katsoa miten se muuttuu. Voidaan kuitenkin yleisesti sanoa, että ilmavammat kakut ikääntyvät nopeammin kuin tiiviit ja irtonainen tee vielä tätäkin nopeammin.

Itse teen säilyttämisestä on keskusteltu erittäin laajalti teeammattilaisten ja harrastajien kesken. Jotkut teenjuojat rakentavat erillisiä säilytyskaappeja teekakuilleen, joissa saattaa jopa olla erillinen ilmanvaihto-/ilmankosteutusjärjestelmä. Näillä erillisillä systeemeillä pyritään imitoimaan Aasian luonnollista ilmastoa. Koska länsimaissa ei ole säilytetty pu'er-teetä kauan, nähtäväksi jää, miten tee kypsyy muualla kuin Aasiassa.

Pu'er-tee tunnetaan länsimaissa laajalti myös eräänlaisena terveysteenä. Sen on todettu alentavan kolesterolia ja voivan auttaa painonhallinnassa.

Kaikkine eri vuosikertoineen ja lajiketyyppeineen pu'er-tee tarjoaa täysin oman maailmansa ja kulttuurinsa, joka tekee teen iättämisestä, valmistamisesta ja ennen kaikkea sen nauttimisesta erityisen nautinnollista. Kannattaa siis heittää ennakkoluulot romukoppaan ja antaa itse teen vakuuttaa.

Lue artikkeli pu'erhin säilyttämisestä ja iättämisestä

Tutustu tarkemmin Teekaupan puerh-valikoimaan

 

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Royal Puerh (luomu) alk. 25 g
  2. Scottish Caramel Puerh
    Scottish Caramel Puerh
    Alkaen 5,90 €
  3. Wild Puerh alk. 25 g

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen