Rooibos tee

rooibos tee tietoa kofeiiniton yrttitee

Rooibos on kofeiiniton yrttitee Afrikasta. Tutustu tarkemmin ja kokeile Teekaupan rooibosta!

Mitä rooibos on?

Rooibos-tee (kirjaimellisesti punainen pensas) on Aspalathus linearis kasvista valmistettua juomaa. Rooibos ei siis ole varsinaisesta teekasvista valmistettu, vaikka teen nimi onkin liitetty kasvista uutettuun juomaan.

Teen punertava väri johtuu valmistusprosessista, jossa kasvin lehtiä hapetetaan maun ja värin korostamiseksi. Myös hapettamatonta "vihreää rooibosta" on saatavilla, mutta sen markkinat ovat huomattavasti pienemmät.

Rooibos esiteltiin länsimaiselle kuluttajalle jo 1900-luvun alussa. Tällöin Benjamin Ginsberg kiinnostui kasvin potentiaalista ja alkoi viemään teetä Eurooppaan.

Rooibos on saavuttanut varsinaisen terveysjuoman maineen länsimaissa. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, mutta ei ollenkaan kofeiinia ja vain vähän tanniineja.

Rooiboksen historia

Ensimmäiset maininnat rooiboksesta ovat 1600-1700-luvulta, mutta ei tiedetä kuinka kauan paikalliset asukkaat ovat juoneet villeistä kasveista valmistettua yrttiteetä. Rooiboksesta tuli nopeasti tärkeä tarvike hollantilaisille uudisasukkaille, jotka näkivät rooiboksessa korvikkeen mustalle teelle, jota oli hyvin kallista tuoda maahan Euroopasta saakka. Rooibosta on hyvin vaikea viljellä, ja vielä 1900-luvulle asti kaikki tuotettu rooibos oli kerätty villeistä pensaista. Vasta 1930-luvulla tohtori Le Fras Nortier alkoi tutkia rooiboksen viljelyn mahdollisuuksia ja onnistuikin perustamaan ensimmäisen rooibosviljelmän farmilleen. Vaikka sittemin rooiboksen kaupallinen viljely onkin kasvanut suuresti, ei kaikkia rooiboksen alalajikkeita ole pystytty viljelemään, vaan osa lehtimateriaalista kerätään yhä villinä kasvavista pensaista.

Rooiboksen valmistus

Rooibos prosessoidaan paljolti samalla tavalla kuin musta tee. Ensin lehdet kerätään ja leikelleen tai hakataan, jotta solut vaurioituvat ja lehti pääsee hapettumaan. Hapettuminen muuttaa lehden värin vihreästä punaiseen ja vaikuttaa myös makuun ja tuoksuun. Jos lehtien ei anneta hapettua ennen kuivaamista, saadaan vihreää rooibosta, joka eroaa ominaisuuksiltaan hapetetulta rooibokselta.

Rooibos sisältää monia samoja terveellisiä ainesosia kuin teekin. Se sisältää runsaasti antioksidantteja sekä fenoleita, mutta toisin kuin tee, rooibos ei sisällä lainkaan kofeiinia. Niinpä se sopii juotavaksi myös lapsille sekä kofeiinille herkille ihmisille, jotka eivät pysty juomaan teetä tai kahvia. Lisäksi rooibos sisältää vain vähän tanniineja, joten se ei muuutu kitkeräksi vaikka lehtiä hauduttaisi tai keittäisi kauan.

Tutustu Teekaupan rooibos-valikoimaan ja tilaa!

 

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
 1. Rooibos Chai
  Rooibos Chai
  Alkaen 6,50 €
 2. Rooibos Champagne/Grape Rooibos Champagne/Grape
  Rooibos Champagne/Grape
  Alkaen 5,20 €
 3. Rooibos Original Rooibos Original
  Rooibos Original
  Alkaen 5,10 €

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen