Teen sadonkorjuun aikataulu

shu puerh tietoa

Teestä saadaan 3-5 satoa vuodessa, joista tärkein on kevätsato. Nyt esittelemme kunkin sadon erityispiirteet.

Teetä viljellään laajalti eri puolin Aasiaa, nykyään myös Afrikassa. Eri maiden ja jopa eri viljelyalueiden ilmastot vaikuttavat paljon siihen, milloin teetä poimitaan. Seuraavaksi käymme läpi eri maiden ja eri teelaatujen satojen kypsymisaikoja.


Vihreä tee on arvokkainta ja laadukkainta, kun se on poimittu aikaisin keväällä. Aikaisimmin poimittua vihreää teetä kutsutaan Mingqian-teeksi, koska se on poimittu ennen kevään Qingming-festivaalia. Festivaalin tarkka päivämäärä vaihtelee, mutta yleensä se ajoittuu huhtikuun viidennen päivän tienoille. Mingqian-teen poimintapäivä voi kuitenkin vaihdella myös Kiinan eri maakuntien kesken paikallisesta ilmastosta riippuen. Mingqianin lisäksi käytetään myös kolmea muuta rajapäivää, joihin kevätteet kategorisoidaan: Yuqian (poimittu ennen 20. huhtikuuta), Guyu (ennen 6. toukokuuta) ja Lixia (ennen 21. toukokuuta).


Oolongien parhaat satokaudet vaihtelevat hieman. Kiinassa mietoja oolongeja korjataan jo keväällä, mutta Wuyi-vuorten paahteisia ja tummia vasta kesällä. Taiwanin High Mountain -oolongien parhaiksi kausiksi luetaan kevään lisäksi myös talvi. Taiwanissa on hyvin leuto talvi, jonka vuoksi teekasvit tuottavat uusia lehtiä myös talvella. Mielenkiintoista on, että kun kevään High Mountain -teesadot korjataan viimeisenä ja matalalla kasvavat viimeisenä, on poimintajärjestys talvella juuri päinvastainen. Tämä johtuu siitä, että kasvit tarvitsevat lämpöä kasvaakseen: koska korkealla lämpötila on alhaisempi, saapuu kevään lämpö vuorille myöhemmin ja syksyllä hiipuu aikaisemmin kuin matalammalla. Joitakin taiwanilaisia oolongeja on myös pakko korjata kesällä, sillä hyönteisten halutaan purevan lehtiä maun muuttamiseksi.


Seuraavassa listattu tarkemmin eri maiden sadonkorjuuaikatauluja.


Tammikuu-helmikuu Yunnanilainen vihreä tee.

Maaliskuu Ensimmäiset vihreät teet Kiinasta ja ensimmäiset kevään oolongit Taiwanista.

Huhtikuu  Kiinan vihreiden teelaatujen varsinainen kausi, lisäksi huhtikuun alussa poimitaan dancong-oolongit ja muutamia mustia teelaatuja. Ensimmäiset korealaiset vihreät teet poimitaan huhtikuun lopussa. Lisäksi taiwanilaisen High Mountain -teen poiminta alkaa huhtikuun lopussa.

Toukokuu Kiinassa tuotetaan miedot oolongit kuten Tieguanyin, Wuyi-vuorten poiminnat alkavat. Korealaisen vihreän teen alemmat laadut. Japanilaisen vihreän teen ensipoiminnat.

Kesäkuu Kiinassa tuotetaan viimeisiä oolongeja, Taiwanissa poimitaan oolongien kesäsadot.

Lokakuu-tammikuu  Kiinassa oolongien syksyn sadot korjataan lokakuun alun tienoilla. Taiwanin oolongien talvisadot.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.