Valkoinen tee: terveellisempi kuin vihreä tee?

Useimmiten kun kuulemma teen terveysvaikutuksista, viitataan juuri vihreään teehen. Terveystietoiset teenjuojat ovat kuitenkin jo pitkään suosineet vihreän teen lisäksi hienovaraista ja herkkää valkoista teetä.

Vihreän ja valkoisen teen välillä on eroa, ja tietyn perustein voidaan sanoa, että valkoinen tee on hieman vihreää teetä terveellisempää. Asia ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertaista...

valkoista teetä prosessoitaessa lehtiä ei kuumenneta toisin kuin vihreää teetä

Vihreä tee kuumennetaan, valkoista teetä ei

Vihreää teetä valmistaessa teelehdet kuumennetaan pannulla tai höyryllä, jotta entsyymit lopettavat toimintansa ja kaunis vihreä väri säilyy.

Valkoisen teen tuotanto on paljon helpompaa: lehtien annetaan näivettyä rauhassa tuntien ajan ja sitten ne kuivataan. Koska teeleehtiä ei kuumenneta, valkoinen tee kerkeää hapettua hieman ja tuottaa teehen pyöreän pehmeän makuprofiilin. Vähäinen prosessointi säilyttää teen ainesosat paremmin.

Valkoinen tee sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia.

Valkoisen teen ainesosat

Näivettämisen pituus, teelehdet joista tee valmistetaan ja käytetty teelajike vaikuttavat eniten valkoisen teen koostumukseen:

•Näivettyessään teelehtien kitkerät katekiinit vähentyvät ja rikkaan umami-maun aiheuttavat aminohapot lisääntyvät.

•Valkoiseen teehen poimitaan usein vain nuoret silmut tai kolme nuorinta lehteä, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä polyfenoleita.

•Yleisesti ottaen valkoisessa teessä on hieman vihreää teetä enemmän antioksidanttisia ainesosia. Ainesosien määrä voi kuitenkin vaihdella runsaasti teelaadusta riippuen ja ero on hyvin pieni.

valkoista teetä voi myös kypsyttää eli iättää jopa vuosien ajan.

Kypsytys viimeistelee valkoisen teen

Kiinassa on sanonta valkoisesta teestä: "yksivuotiaana teetä, kolmevuotiaana lääkettä, seitsemänvuotiaana aarre". Valkoisen teen ajatellaan siis paranevan iätessään. Lännessä tätä ei ole vielä kunnolla ymmärretty.

•Kypsyessään mikrobit muuttavat teetä tummemmaksi, hedelmäisemmäksi ja aromaattiseksi. Kypsynyt valkoinen tee on herkullisen hunajaista ja hedelmäistä.

•Lisäksi lehtien pinnan mikrobit ja sienet tekevät teestä terveellisempää ja muun muassa auttavat ruoansulatusta, vähentävät kehon rasvaa ja ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja.

•Älä heitä vanhaa valkoista teetä roskiin, sillä eron maussa voi huomata jo noin 3 vuoden kuluttua!

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.