Vihreä tee

vihreä tee tietoa osta

 

Kaikki tietävät, että vihreä tee on terveellistä. Mutta mitä vihreä tee itse asiassa on ja miten se eroaa muista teelaaduista?

Mitä on vihreä tee?

Vihreän teen valmistus

Vihreä tee (Lu Cha) eroaa muista teelaaduista selviten siinä, että se ei ole jälkikäteen hapetettua kuten esimerkiksi musta tee ja wulongit. Kun lehdet on poimittu, ne paahdetaan tai höyrytetään välittömästi. Tämä prosessi (sha qing, "vihreän tappaminen")  hajottaa entsyymejä ja pysäyttää hapettumisen, antaen vihreälle teelle sen raikkaan ja miedon maun.

Paahtaminen ja höyryttäminen vaikuttavat myös huomattavasti teen lopulliseen makuun. Höyrytetty tee tapaa olla ruohomaisemman ja puhtaamman makuista. Paahdetuissa teelaaduissa taas on usein paksumpi ja pehmeämpi luonne. Yksinkertaistaen japanilaiset vihreät teelaadut ovat höyrytettyjä ja kiinalaiset paahdettuja.

Eräitä vihreitä teelaatuja esimerkiksi Japanissa kasvatetaan varjossa viimeiset viikot ennen sadonkorjuuta. Tämä vaikuttaa kasvin ainesosien tasapainoon muun muassa niin, että kofeiini ja theaniini pitoisuudet nousevat. Muun muassa Teekaupan Keiko-tuotteet ovat tällä tavalla valmistettuja.

Vihreä tee ja teekulttuuri

Vihreän teen katsotaan olevan parhaimmillaan tuoreena, ja kevään ensimmäisen sadon tee onkin erityisen odotettu teen ystävien parissa. Nuorten lehtien herkkä aromi ja täyteläinen maku on jotain täysin eri maailmasta kuin pelkän vihreän pussiteen vaisuus, johon länsimaissa on monin paikoin totuttu.

Vihreän teen historia on likimain yhtä pitkä kuin koko teen historia. Ajan saatossa teen valmistusprosessi ja hauduttaminen ovat kuitenkin muuttuneet huomattavasti. Alkuaan teetä keitettiin keitoksi, tai siihen lisättiin vähintäänkin suolaa. Sittemmin sitä nautittiin jauheena, joka vatkattiin kupissa teeksi, ja vasta Ming-dynastian aikana (1368-1644) yleistyi tapa hauduttaa irtonaisia teelehtiä.

Vihreää teetä tuotetaan hyvin laajalti eri puolin Aasia, mutta suurimmiksi tuottajiksi voi laskea ainakin Kiinan, Japanin, Korean, Thaimaan ja Vietnamin.

Tutustu tarkemmin Teekaupan vihreän teen valikoimaan ja tilaa!

 

Lue lisää yksittäisistä vihreistä teelaaduista:

Longjing - lohikäärmekaivo

Biluochun - kevään vihreä etana

Gunpowder

 

 

 

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen