Ainutlaatuinen korealainen vihreä tee

Kiinan ja Japanin lisäksi Korea on yksi niistä maista, joissa alettiin ensimmäisenä juomaan teetä. Siksi Koreaan onkin kehittynyt täysin omanlaisensa teekulttuuri.

Viime aikoina korealainen tee on noussut suureen suosioon teenjuojien parissa ympäri maailmaa, ja hyvästä syystä. Tässä artikkelissa esittelemme, mikä tekee korealaisesta teestä niin ainutlaatuista.

Tilaa korealaista teetä!

 

Korealainen tee on peräisin muinaisesta kiinalaisesta teekulttuurista, mutta se on kehittynyt satojen vuosien saatossa täysin omanlaiseksi teekulttuurikseen.

Vanha ja ainutlaatuinen teekulttuuri

Tee saapui Koreaan Kiinasta noin 800-luvulla. Koreassa on juotu teetä siis lähes yhtä kauan kuin Japanissa, vaikka jotkin tutkijat ovatkin sitä mieltä että tee saapui Koreaan ennen kuin tee vietiin Japaniin.  Satojen vuosien aikana Koreaan on muodostunut täysin omalaatuinen teekulttuuri, joka näkyy esimerkiksi useissa Korean ainutlaatuisissa teelaaduissa (ks alempana).

Keskiajalla Koreassa vainottiin buddhalaisuutta, ja koska tee yhdistettiin buddhalaisuuteen, myös teenjuonti ajautui maan alle. Korealainen teekulttuuri olisi tyrehtynyt, elleivät munkit olisi jatkaneet teeperinnettä piilossa satojen vuosien ajan. Tämän vuoksi Korean teekulttuurissa on piirteitä erittäin vanhasta teekulttuurista.

 

Koreassa teetä kasvatetaan usein vuorilla tai laaksoissa.

Luonnonmukaisen viljelyn arvostaminen

Koreassa tuotetaan – ja on aina tuotettu – laadukasta luomuteetä. Korealaisen luonnonmukaisen teetuotannon menetelmät ovatkin hyvin kehittyneet.

Luomutee voidaan jakaa Koreassa kolmeen eri tyyppiin:

Villitee: jota kasvaa erityisesti vanhojen luostareiden läheisyydessä. Nämä teepensaat ovat levinneet luonnostaan vanhoista teeviljelmistä.
Puoli-villitee: Istutetut pensaat, joita ei hoideta, lannoiteta tai hyönteistmyrkytetä. Tarvittaessa pensaita saatetaan hoitaa, mutta ne pyritään jättämään rauhaan niin pitkälti kuin mahdollista.
Puoli-villitee: Istutetut pensaat, joita ei hoideta, lannoiteta tai hyönteistmyrkytetä. Tarvittaessa pensaita saatetaan hoitaa, mutta ne pyritään jättämään rauhaan niin pitkälti kuin mahdollista.
Tavallinen luomutee: viljelmillä säädösten mukaan kasvatettu luomutee.

 

Laadukkain vihreä tee poimitaan aikaisin keväällä.

Poikkeuksellisia korealaisia teelaatuja

Koreassa on valmistetaan useita ainutlaatuisia teelaatuja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Näitä ovat muun muassa:

 

Hwangcha tai Balhyocha: Oolongin tapainen tummahko tee, joka kuivataan lämmitetyillä korealaisilla lattioilla. Ainutlaatuinen valmistustapa tuottaa upeaa teetä, joka ei vastaa mitään kiinalaista teelaatua.
Ddokcha: Ikivanha teelaatu. Teelehdet murskataan täysin, muotoillaan kakuiksi ja kuivataan. Kakkujen annetaan ikääntyä ja niitä haudutetaan jopa 3 tuntia. Tämä teelaatu on perua muinaisen Tang-dynastian teestä.
Panyaro: Vihreä tee, jonka lehdet kastetaan kiehuvaan veteen paahtamisen sijasta. Käytetään korealaisessa teeseremoniassa. Tämän teelaadun on kehittänyt modernin korealaisen teekulttuurin isä Cho-ui.
Fermentoitu tee: joitakin tummia teelaatuja fermentoidaan Koreassa samanlaisissa saviastioissa, joissa tulinen kimchi-kaali valmistetaan.

 

Olemme listanneet alle Teekaupan korealaiset teelaadut. Tutustu tuotteisiin tarkemmin ja maista, niin ymmärrät korealaisen teen suosion syyn!

 

Tilaa korealaista teetä!

 

 

 

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Jeoncha (Luomu) - Korealainen vihreä tee alk. 50 g Jeoncha (Luomu) - Korealainen vihreä tee alk. 50 g
  2. Korea OP Jeju (Luomu) - Vihreä tee alk. 50 g
  3. Ujeon (Luomu) - Vihreä tee alk. 25 g

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen