Biluochun

biluochun bi luo chun piluochun pi luo chun kiinalainen vihreä tee haudutusohje tietoa historia valmistus

Bi Luo Chun on yksi Kiinan paras vihreä tee heti Lung Chingin jälkeen, joka hurmaa maullaan.

Biluochun vihreän teen historia

Bi Luo Chun tai Pi Luo Chun (kirjaimellisesti Vihreä Etana Kevät)  on teelaatu, jota ei voi olla löytämättä lukuisista listoista Kiinan kymmenestä parhaasta teelaadusta. Raikkaalla ja intensiivisellä maullaan Bi Luo Chun ansaitsee ehdottomasti paikkansa näiden luetteloiden kärkipäässä, vaikka usein Long Jing -tee luetellaankin vielä korkeammalle. Ikuista kakkosta Bi Luo Chunista on kuitenkin turha povata, sillä jo 1900-luvun alussa Zhen Jun luokitteli teen Kiinan ehdottomasti ykköseksi kirjassaan Cha Shuo.

Bi Luo Chun syntyi Tang-dynastian (618-907) aikaan, ja saavutti maanlaajuisen suosionsa viimeistään Qing-dynastiaan (1644-1912) mennessä.  Legendan mukaan eräs nainen löysi kasvin, kun hän oli keräämässä teetä. Koska hän oli jo täyttänyt korinsa, säilöi teenkerääjä lehtiä rinnuksiinsa. Myöhemmin nainen yllättyi voimakkaasta tuoksusta, jonka hänen ruumiinlämpönsä vapautti teelehdistä – syntyi tee nimeltään Xia Sha Ren Xiang, "Pelottavan aromaattinen". Myöhemmin Qing-dynastian keisari vieraili Tai Hussa, Jiangsun maakunnassa, jossa hän tykästyi kyseiseen teelaatuun, ja määräsi nimen muutettavaksi elegantimpaan muotoon Bi Luo Chuniksi.

Hauduta tee oikein

Aitoa Bi Luo Chunia viljellään edelleen Dong Ting -vuorilla Tai Hussa, mutta kuten usein suosittujen teelaatujen kohdalla käy, on Bi Luo Chuninkin maine poikinut monia kopioita. Usein sanotaan, että kopioitu Bi Luo Chun on pähkinäisempää ja lehdet ovat isompia. Aidon teen lehdet ovat pieniä, kierteisiä ja valkoisen nukan peittämiä. Joskus sanotaan, että lehdet muistuttavat etananlihaa, josta nimi olisi peräisin.

Bi Luo Chunilla on maine hankalasti valmistettavana ja helposti ylihautuvana teelaatuna, mutta tätä ei kannata pelästyä. Jos teen hauduttamisen aloittaa varovasti miedolla lämmöllä ja lyhyillä haudutusajoilla, ei hyvältä kupilta voi välttyä. Ja vaikka tee ei heti tuntuisikaan onnistuvan, ei kannata lannistua, sillä hyvin haudutettu Bi Luo Chun on täysin ainutlaatuinen kokemus, jota kannattaa odottaa!

Linkki tuotteeseen Jiangsu Biluochun

Linkki tuotteeseen Biluochun Hongcha

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Biluochun 2022 - Vihreä tee alk. 25 g
  2. Biluochun Hong Cha - Musta tee alk. 25 g

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen