Gunpowder

gunpowder, kiina, vihreä tee, kiinalainen, tietoa, haudutusohje, ohje

Gunpowder eli ruutitee on rullattu pieniksi palloiksi. Tämä voimakas mausteinen vihreä tee sopii erityisesti aamuteeksi.

Gunpowder teen historia ja valmistustapa

Pieniksi helmiksi rullattu kiinalainen gunpowder-tee on yksi suosituimmista vihreistä teelaaduista etenkin länsimaissa. Gunpowderilla on erittäin pitkä historia takanaan, sillä teetä on tuotettu jo Tang-dynastian (618-907) aikana. Myöhemmin uuden ajan myötä tee siirtyi Eurooppaan ja lopulta myös Taiwaniin ja Sri Lankalle.

Gunpowderia tuotetaan periaatteessa samalla tavalla kuin muutakin vihreää teetä, mutta lopuksi lehdet vielä kierretään pieniksi palloiksi. Ennen muotoilu toteutettiin aina käsin, kun taas nykyään rullaus hoidetaan pääosin koneellisesti. Pienet teehelmet kestävät paremmin kuljetusta ja pysyvät kauemmin tuoreina kuin avonaiset lehdet.

Gunpowder eli ruutitee?

Gunpowderin nimelle on olemassa monia selityksiä. Ensinnäkin pienet teepallot muistuttavat hieman ruutia, ja rullatut teelehdet ikään kuin "räjähtävät" auetessaan kuumassa vedessä. Lisäksi tee omaa miedon savuisan luonteen. Nimi saattaa juontaa myös kiinalaisesta ilmauksesta gāng pào de, joka tarkoittaa tuoreena haudutettua.

Kiinan, Euroopan, Taiwanin ja Sri Lankan lisäksi Gunpowder tee tunnetaan myös Pohjois-Afrikassa, missä se on omaksunut aivan erityisen aseman. Gunpowderia nimittäin käytetään afrikkalaisessa/marokkolaisessa teeseremoniassa, jolloin siihen lisätään myös minttua ja sokeria tai hunajaa

Teekaupan valikoiman Gunpowder-teet:

Gunpowder Temple of Heaven

Gunpowder 1st Grade (luomu)

Black Gunpowder -musta tee

Mintulla maustettu Marrakech Mint (luomu)

Mintulla maustettu Moroccan Mint -musta tee

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Black Gunpowder - musta tee alk. 50 g
  2. Gunpowder First Grade (luomu) - vihreä tee alk. 50 g
  3. Marrakech Mint (Luomu) - Maustettu tee

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen