Lung Ching
Kiinan paras vihreä tee vakuuttaa maullaan jokaisen teenjuojan. Lue lisää ja kokeile itse!
Historia
Long Jingin tai Lung Chingin ("Lohikäärmekaivo") nimellä on erityisen pitkä historia, sillä se on mainittu jo ensimmäisessä kirjoitetussa teekirjassa, Lu Yun Cha Chingissä. Ainakin kaksi legendaa kertoo, kuinka Long Jing ylennetiin keisarilliseksi tribuuttiteeksi. Ensimmäisen tarinan mukaan keisari Qianlongille tarjottiin Long Jingiä, jota valmistettiin Hu Gong -temppelin edustalla kasvavista 18 teekasvista. Qianlong lumoutui teen laadusta ja määräsi kaikki 18 puskaa keisarin omaisuudeksi. Toisen tarinan mukaan Qianlong näki naisten poimivan teelehtiä ja päätti itsekin kokeilla poimintaa, kun hän sai kuulla äitinsä olevan sairastunut. Kiireessä keisari laittoi lehdet hihaansa ja lähti äitinsä luo Pekingiin, jossa hän huomasi teen voimakkaan tuoksun tulvivan hihoistaan, ja valmistutti teetä äidilleen. Tämän legendan mukaan Long Jingin lehtien omaperäinen tasainen ja lastumainen muoto matkii Qianlongin hihoissa painuneita teelehtiä.
Long Jingiä kasvatetaan Hangzhoussa Zhejiangin maakunnassa. Laadukkain tee kasvaa lisäksi Xi Hun eli Länsijärven rannalla. Long Jingin menestyksen takia teeviljelijät monissa muissakin paikkakunnissa ovat alkaneet valmistamaan teetä samalla kaavalla. Joskus näitä teelaatuja myös myydään Long Jingin nimellä, joten väärennöksiä kannattaa varoa.
Lung Chingin valmistaminen
Toisin kuin oolong, pu'erh tai musta tee, vihreä tee suositellaan valmistettavaksi neutraalissa materiaalissa, eli posliinissa tai lasissa. Perinteisesti Kiinassa Lung Ching tarjoillaankin pitkästä lasista, jossa voi ihastella lehtien hidasta tanssia nesteen pinnan ja pohjan välillä.
Kun haudutat Lung Chingiä lasissa, esilämmitä astia ensin kuumalla vedellä. Huomioi, että veden tulisi olla hieman viileämpää kuin esimerkiksi mustalla teellä, 70-80C sopii hyvin. Lämmitettyyn lasiin voi seuraavaksi lisätä lehdet pohjalle, ja kaataa veden varovaisesti lasin reunoja pitkin, jotteivat lehdet altistu liialliselle lämmölle. Vaihtoehtoisesti esilämmitettyyn lasiin voi ensin kaataa hieman vettä pohjalle, sitten lisätä lehdet, antaa muhia hetken, ja viimein lisätä loput vedet. Vielä yksi tapa on lisätä lämmitettyyn lasiin kaikki vesi suoraan, ja vasta sitten lisätä teelehdet.
Gaiwanissa haudutettuna Lung Chingin valmistus ei eroa paljoakaan lasitekniikasta. Ehkäpä suurin ero on päättää, juoko teen suoraan gaiwanista, vai käyttääkö erillistä teekuppia. Jos valmiin teen nauttii erillisestä astiasta, kannattaa gaiwaniin silti jättää pieni määrä vettä. Seuraavaan haudutukseen sitten täytetään gaiwan uudelleen, ja taas jätetään pieni ns. siemenvesi pohjalle. Tämän sanotaan parantavan teen makuja. Vaihtoehtoisesti voit myös kaataa kaiken teen gaiwanista kuppiin, ja kaataa gaiwaniin tilkan uutta vettä siemenvedeksi. Lisäksi gaiwanissa haudutetun Lung Chingin kanssa voi kokeilla teen valmistamista kannen kanssa ja ilman kantta. Joskus kannen käyttäminen voi tuoda vihreästä teestä esiin liikaa keitettyjen kasviksien kaltaista, parsamaista tuoksua.
Lung Chingin kaltaisen arvostetun teen (ja miksei myös muidenkin teelaatujen) valmistustavat tuntuvat elävän jatkuvasti. Osoituksena tästä käymme vielä läpi viimeisimmän, suhteellisen erikoisen, tavan hauduttaa Lung Chingiä:
Ensin gaiwan täytetään huoneenlämpöisellä vedellä, jonne teelehdet lisätään. Seuraavaksi suhteellisen syvä astia täytetään kiehuvalla vedellä, ja gaiwan asetetaan veteen niin, että se lähes peittyy. Tällä tavalla gaiwanin haudutusvesi lämpenee pikkuhiljaa ja vapauttaa mahdollimman paljon eri makuja!
Valikoimastamme löytyvät seuraavat Long Jing teet: