Gongfu-haudutuksen ohje ja historia

 
teevälineet, teekannu, tee kannu, tee kuppi, tee malja, vedenkeitin, tetsubin, teetietoa, haudutus, vihreä tee terveys, valkoinen tee, tee kauppa, gongfu

Gongfu-haudutus on kiinalainen tapa hauduttaa teetä. Lue, mitä haudutukseen tarvitaan ja miten se tapahtuu.

Gongfu-haudutus historia

Gongfu- tai Kungfu-tee on tapa valmistaa ja nauttia teetä, jota voi pitää yhtenä yleisimmistä teenvalmistustavoista teenharrastajien keskuudessa. Gongfu itsessään tarkoittaa huolella tehtyä, ja gongfu-tee onkin varovaista ja aikaavievää, eräänlainen taiteenmuoto. Eri tapoja valmistaa gongfu-teetä on useita, mutta tietyn ohjeen tarkasti noudattaminen ei ole välttämätöntä – oman tyylin löytää nopeasti muutaman harjoituskerran jälkeen.
 
Gongfu-teen historia ei ole tarkasti tiedossa. On arveltu sen alkaneen 1700-luvulla (mahdollisesti vielä myöhemminkin) Kiinassa joko Chao Zhoun alueella tai Wuyi-vuorilla Fujianissa. Kummatkin teealueet ovat kauan viljelleet oolongia, jonka syntyyn myös gongfu-tee liittyy. Myöhemmin gongfu joutui maan alle Kiinan kulttuurivallankumouksen vuoksi, mutta jatkoi kehittymistään Taiwanissa. Gongfu-teehen kannattaa valita tee joko oolongeista tai puerheistä, myös hieno punainen tee käy. Vihreää teetä on ongelmallista hauduttaa gongfu-tyyliin, sillä sopivaa teelehtien määrän ja veden suhdetta on vaikea saavuttaa ilman maun pilaantumista.
 
Tarvittavat teevälineet Teenjuoja voi halutessaan hankkia kymmeniä eri välineitä gongfu-seremoniaansa, mutta loppujen lopuksi vain kaksi astiaa on välttämättömiä: pieni teekannu tai gaiwan ja sopiva määrä pieniä teemaljoja. Gongfu-haudutuksessa teelehtiä käytetään paljon maun kestävyyden ja voimakkuuden takaamiseksi, eivätkä länsimaalaiset puolen litran kannut siksi sovi hyvin, ellei ole valmis uhraamaan monta kymmentä grammaa teetä yhteen sessioon. Sopivan kokoinen teekannu tai gaiwan yhdelle henkilölle on noin 50-100ml, jota vastaa saman kokoinen teekuppi. Useammalle ihmiselle haudutettaessa haudutusastian koko riippuu juojien määrästä ja maljojen tilavuudesta: on yleistä käyttää jopa vain 20ml kokoisia teemaljoja. Teekannut ovat useimmiten yixing- tai chao zhou -savesta valmistettuja, koska savi varaa lämpöä ja parantaa makua. Toinen suositeltava väline on teetarjotin, joka koostuu vesisäiliöstä ja ritilästä sen yläpuolella. Vettä roiskuu välttämättäkin gongfu-haudutuksessa, jolloin vesi valuu ritilän läpi säiliöön. Tarjottimen voi kuitenkin helposti korvata vaikkapa syvällä lautasella, jonka tyhjentää erilliseen kuppiin kun nestettä on kertynyt liikaa.  
 

Miten valmistaa gongfu-teetä

Gongfu-hauduttamisen yksinkertaiset askeleet

- Kerää astiat kokoon, kiehauta vesi ja kaada sitä tyhjään kannuun

- Pyörittele vettä kannussa, jotta savi lämpenee

- Kaada vesi teemaljaan ja lisää lehdet kannuun

- Huuhtele halutessasi lehdet lämpimällä vedelle ja kaada neste maljaan

- Kaada uutta vettä kannuun, laita kansi paikoilleen ja kaada vettä kannun ulkopinnalle

- Odota, että tee on valmis, kaada lämmin vesi pois maljasta ja kaada tee tilalle

- Toista vaiheet 5 & 6

(Gongfu-haudutus gaiwanilla onnistuu käyttämällä astiaa muuten normaalisti, mutta lisäämällä lehtien määrää) Valmistus vaikuttaa kovin yksinkertaiselta, ja sitä se loppujen lopuksi onkin. Syvennymme kuitenkin vielä muutamaan yleiseen ongelmakohtaan gongfu-haudutuksessa.
 
Esilämmittäminen ja kannun huuhtelu Esilämmittäminen on tärkeää siinä mielessä, että se auttaa pitämään veden lämpötilan mahdollisimman korkeana, jota gongfu-haudutuksessa käytettävät teet tarvitsevat.  Lisäksi teemaljan esilämmittäminen pitää teen kauemmin kuumana. Veden lämpötilan ylläpitämistä auttaa myös kannun ulkopinnan huuhtelu aina teekannun täyttämisen jälkeen.
 
Lehtien määrä Yleisesti kannusta täytetään lehdillä yksi kolmasosa tai jopa puolet. Lehtien määrä riippuu paljon omasta mausta, kysymys on paljolti siitä minkä vahvuiseen teehen on totunut tai päättää totutella. Vaikka jotkut teenjuojat mittaavat teelehtien määrän elektronisella va'alla, voi lehtien määrää opetella mittaamaan itsekin ilman apuvälineitä. Kannattaa muistaa, että jos lehdet on kierretty palloiksi, niitä tarvitsee huomattavasti vähemmän. Joskus pieni osa kuivista lehdistä murskataan maun vahvistamiseksi tai tasapainottamiseksi. Tämä on taas yksi vaihe, jonka voi halutessaan sisällyttää gongfuunsa tai ei.
 
Lehtien huuhtelu Huuhtelu puhdistaa lehtien pinnan pölystä ja muusta mahdollisesta liasta sekä "avaa" teelehdet, jolloin ne vapauttavat paremmin makunsa ensimmäisessä haudutuksessa. Tämäkin on täysin vapaaehtoinen askel.
 
Haudutusaika Yleisillä parametreillä ensimmäinen haudutus kestää 30 sekuntia ja seuraavat haudutukset aina 5 sekuntia kauemmin. Näiden aikojen orjallinen noudattaminen ei ole suositeltavaa, sillä jokainen tee on hieman erilainen. Vain kokeilemalla oppii, miten tee valmistuu hyvin, ei liian voimakkaaksi eikä liian vaimeaksi. Ajan mittaamisessa voi apuna käyttää kelloa tai hengitystä (kolme normaalia sisään- ja uloshengitystä on usein noin 30 sekuntia), mutta näiden aikojen arvioiminen ilman mitään apuja on myös mahdollista. Hyvälaatuiset teet ovat usein varsin anteeksiantavaisia haudutuksessaan, eikä muutama sekunti sinne tänne usein merkitse mitään.  
 
Lopuksi Gongfu-teetä on helppo valmistaa, varsinkin kun minkäänlaisen oikean gongfun määritteleminen on niin vaikeaa. Valitettavasti sopivan kokoiset välineet ovat välttämättömyys gongfuttamiseen, mutta niiden hankinta on täysin gongfu-haudutuksen tuoman esteettisen edun arvoinen.
 

5 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Bai Lin Gongfu - Musta tee alk. 25 g
  2. Da Hong Pao - Oolong-tee alk. 25 g
  3. Green Jade - Oolong-tee alk. 25 g
  4. Milky Oolong - Maustettu tee alk. 25 g
  5. Qingxiang Tie Guan Yin (Top) - Oolong-tee alk. 25 g

5 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen