Kulhoteen valmistaminen

Teekulho

 

Kulhotee eli kulhossa valmistettu tee on yksi vanhimmista teen valmistamisen tavoista. Viime aikoina tämä haudutustekniikka on jälleen noussut suosioon.

Kulhotee eli kulhossa valmitettu tee

Kulhoteellä tarkoitetaan yksinkertaisesti kulhossa valmistettua ja siitä nautittua teetä. Nykyään teekannu tai teesiivilä on yleisin tapa valmistaa teetä, mutta teekannukin on suhteellisen myöhäinen keksintö. Ensimmäiset teekannut kehitettiin Kiinassa 1200-1300-luvuilla, kun siirryttiin jauhetusta teestä irtoteehen.

Tätä ennen kulho oli jo tullut yleiseksi tavaksi hauduttaa teetä. Ensin tee keitettiin kattilassa ja juotiin kulhosta, mutta sittemmin jauhettu tee valmistettiin suoraan kulhoon vispaamalla ja juotiin samasta kulhosta. Tämä haudutustapa on edelleen näkyvissä matchan valmistamismenetelmässä ja japanilaisessa teeseremoniassa.

On epäselvää, kuinka kauan irtolehtiteetä on haudutettu kulhossa. Kattilassa keitetyn ja jauheesta vispatun teen valmistaminen vaati runsaasti kalliita teevälineitä, joten on mahdollista että köyhemmät kansanluokat hauduttivat teelehtiä kulhossa jo hyvin varhain. Nykyään kun kulhoteestä puhutaan haudutusmenetelmänä, viitataan useimmiten juuri irtolehtiteen hauduttamiseen kulhossa.

Miksi juoda teetä kulhosta?

Nykypäivän teekulttuurissa parhaan teen katsotaan syntyvän teekannussa tai matchasta puhuttuaessa teekulhossa. Jos teenjuoja haluaa hankia kaikki kunnon teevälineet, voi teekannun sekä muiden varusteiden tai matchavälineiden hankkiminen käydä hyvinkin kalliiksi. Kulhotee tarjoaa jokaiselle teenjuojalle helposti toteutettavan tavan hauduttaa erinomaista teetä.

Kulhoteetä varten et tarvitse hienoja teekannuja, teekuppeja tai bambuvispilöitä. Tarvitset vain sopivan kokoisen kulhon, jota on mukava pitää käsissä.

Voit valita minkä tahansa yksinkertaisen kulhon, tai jos haluat panostaa teehetkeesi enemmän, etsi itsellesi ainutlaatuinen käsityönä valmistettu kulho. Koska kulhotee ei vaadi yhtä paljoa teevälineiden käsittelyä kuin esimerkiksi kannussa haudutettu tee, voit keskittyä paremmin yksinkertaisesti juomaan teetä.

Näin valmistat kulhoteetä

Valitse itsellesi sopiva kulho. Älä ota liian isoa kulhoa, vaan sellainen joka sopii helposti kaksin käsin pideltäväksi.
Kiehauta vesi oolongille, mustalle teelle ja puerhille. Vihreää ja valkoista teetä varten voi käyttää hieman viileämpää vettä.
Huuhtele kulho kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
Laita noin 1-3tl teelehtiä kulhoon ja kaada vesi hiljalleen lehtien päälle.
Kun teen tuoksu alkaa nousta kulhosta, voit alkaa siemailla teetä varovasti välttäen lehtien ajautumista suuhun.
Kun tee alkaa maistua kitkerältä, lisää hieman vettä.
Lopulta kun tee alkaa käydä mauttomaksi tai olet juonut tarpeeksi, tyhjennä ja huuhtaise kulho.

Ota huomioon myös nämä seikat parantaaksesi haudutustekniikkaasi:

• Kesällä voi käyttää laakeaa kulhoa, jotta tee viilenee nopeammin, ja talvella korkeareunaisempa kulhoa.
Jos kulhosi tuntuu liian kuumalta, käytä hieman viileämpää vettä.
Tiettyjä teelehtiä pitää käyttää vähemmän, jotta tee ei kitkeröidy. Esim. oolongia voi käyttää enemmän kuin japanilaista vihreää teetä.
• Siemaile teetä varovaisesti kulhosta, jotteivat lehdet ajaudu suuhusi. Suuri osa lehdistä painuu ajan kanssa kulhon pohjalle. Voit myös käyttää hampaitasi nesteen siivilöimiseen.
Kokeile erilaisia tapoja yhdistää tee ja vesi:

Pallomaisille oolongeille kaada kuuma vesi voimakkaasti suoraan lehtien päälle, jotta lehdet avautuisivat paremmin.
Neulamaisille oolongeille ja puerhille kaada vesi lehtien päälle hitaasti ja spiraalimuodossa.
Vihreälle teelle kaada vesi hitaasti kulhon reunamaa pitkin, jotta vesi kerkeää jäähtyä.
Herkkä japanilainen tee on parasta hauduttaa siten, että lehdet ripotellaan veden päälle vasta kun kulho on täytetty.

 

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.