Hyodang (1904-1978)

korealainen tee, korea, vihreä tee, zen, buddhalaisuus, historia, tietoa, haudutus, resepti, ohje, teekulttuuri

Korean teehistoria on kokenut monia aallonpohjia ja uusia nousuja, joista useimmat ovat johtuneet ympäröivästä hankalasta poliittisesta tilanteesta. Viimeisin pohja koettiin Japanin miehityksen (1910-1945) aikana, jolloin maailmansodat ja poliittinen sekasorto eivät jättäneet ihmisille aikaa keskittyä teehen. Teekulttuuri säilyi lähinnä munkkien ja oppineiden piireissä, joten heidän keskuudestaan alkoi myös korealaisen teen uusi nousu. Erityisen vaikutusvaltainen tässä liikkeessä oli buddhalainen munkki, kunnianarvoisa Hyodang.

Korealaisen teekulttuurin pelastaja

Hyodang, syntymänimeltään Choi Beom-Sul, syntyi vuonna 1904 eteläisen Gyeongsangin maakuntaan, jossa hän myös aloitti perinteisen konfutselaisen koulutuksensa. Kun Japanin miehitti Korean vuonna 1910 kuusivuotias Hyodang liittyi opiskelijatovereidensa kanssa mielenilmaukseen japanilaista opettajaa vastaan, jonka vuoksi Hyodang erotettiin koulusta. Tästä alkoi Hyodangin poliittinen aktivismi joka jatkui aina hänen kuolemaansa asti.

Ei ole täysin varmaa miten Hyodang tutustui alunperin teehen, voi olla että hän sai ensikosketuksensa teekulttuuriin opiskellessaan Japanissa. Verrattuna Koreaan Japanin koulutus oli erittäin korkeatasoista, lisäksi japanilaiset anarkistit olivat läheisissä yhteyksissä korealaiseen vastarintaan, jonka vuoksi monet poliittisesti aktiiviset nuoret korealaiset suuntasivat Japaniin opiskelemaan.

Kunnianarvoisa Hyodangin suurimmat ponnistelut korealaisen teekulttuurin elävöittämiseen sijoittuvat hänen elämänsä loppupuolelle. Vuonna 1973 silloin 69-vuotias Hyodang julkaisi tutkielman Hangukui Chado (Korean Way of Tea), jota arvostetaan edelleen suuresti. Teos tarkastelee teekulttuurin historiaa, tee-etikettiä ja jopa teen tulevaisuutta Koreassa. Lisäksi se sisältää monia Hyodangin omia käännöksiä vanhoista korealaisista ja kiinalaisista teeklassikoista.

Korean teekoulutus ja teeopisto

Vuonna 1976 Hyodang perusti Hanguk Chadohoin, korealaisen teekulttuurin yhdistyksen, joka keräsi yhteen pienen joukon korealaisen teekulttuurin opiskelijoita ja opettajia. Yhdistys ei kerennyt ottamaan kunnolla tuulta siipiensä alle ennen kuin Hyodang kuoli vuonna 1978, ja myöhemmin yhdistys hajosi. Hänen leskensä Chae Wonhwa on kuitenkin jatkanut Hyodangin työtä perustamalla Panyaro teeinstituutin vuonna 1983. Hyodang myös välitti kehittämänsä Panyaro vihreän teen prosessoinnin salaisuudet Chae Wonhwalle. Panyaro-teetä valmistetaan jeung-cha menetelmällä, jolloin teelehdet upotetaan hetkellisesti kiehuvaan veteen hapettumisen estämiseksi. Tämä vaihe muistuttaa enemmän japanilaisen teen höyrytystä kuin korealaisen tai kiinalaisen teen paahtamista, mutta tee eroaa silti luonteeltaan huomattavasti japanilaisesta vihreästä teestä.

Nykyään Hyodangin työn hedelmät ovat helposti nähtävillä, sillä hänen kuolemansa jälkeen Koreassa on perustettu erittäin monia teeyhdistyksiä, joista useimmat ovat paikallisia ja toimivat tietyn teemestarin ympärillä. Panyaro instituutti toimii edelleen korkeatasoisen teekoulutuksen keskuksena, lisäksi Chae Wonhwa valmistaa henkilökohtaisesti vuosittain erän Panyaro-teetä Hyodangin metodin mukaan.

Lue lisää korealaisen teen historiasta Teetietoa-sivustoltamme

Artikkeli Korean teen isäksi kutsusta Hanjae Yi-Mokista

Artikkeli Korean teemestari Cho-ui:sta

Näytä korealainen vihreä tee tuote Korea OP Jeju Teekaupan sivuilla

Näytä korealainen vihreä tee tuote Jeoncha (luomu) Teekaupan sivuilla

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen