Korean teehistoria
Yksi varhaisimmista korealaisesta teekultturista kertovista maalauksista esittää soturia juomassa teetä kahden neidon kanssa (400-500-luvuilta)
Korealaisen teen pitkä historia
Korean teehistoria ulottuu pitkälle: kirjallisten lähteiden mukaan teetä käytetiin laajalti viimeistään 600-luvulla. Yksi tärkeimmistä käyttötarkoituksista teelle oli sen uhraaminen esi-isille charye-seremoniassa, joka on edelleen voimissaan Koreassa. Laajamittaisempi teenviljely Koreassa saattoi kuitenkin alkaa vasta 800-luvun alussa, kun Kim Daeryeom salakuljetti muutamia siemeniä Kiinasta vaatteidensa saumoihin ommeltuina. Hän esitti siemenet kuningas Heungdeokille, joka käski istuttamaan siemenet parhaimmalle maaperälle kuningaskunnassaan. Lopulta Kim Daeryeom vei siemenet Jiri-vuorille, josta on sittemmin tullut legendaarinen korealaisen teen kasvatusalue, ja jossa edelleen kasvaa villejä teekasveja.
Tee sai ensikosketuksensa korealaiseen kulttuuriin kuninkaan hovin, oppineiden ja buddhalaisten munkkien kautta, mutta levisi nopeasti myös tavallisen kansan pariin. Teestä muokkautui toisaalta hienostunut sosiaalinen tapa ylhäisölle ja toisaalta hengellinen pyrkimys munkeille. Kuitenkin teen kiireetön nauttiminen ilman erityisen tiukkaa etikettiä säilyi läpi näiden säädeltyjen seremonioiden, ja tämän luonnollisuuden onkin nähty olevan korealaisen teekulttuurin ydin.
Buddhalaisuus ja korealainen tee
Joseon-dynastian aikana (1392-1897) neo-konfutselaisuus kasvatti suosiotaan ja buddhalaisuutta alettiin karsastamaan. Tämän vuoksi myös buddhalaiseksi mielletty tee korvattiin viinillä virallisissa seremonioissa. Lisäksi neo-konfutselainen syrjintä buddhalaisia kohtaan tuhosi monia teeviljelmiä ja eristi kokonaisia temppeliyhteisöjä tavallisesta kansasta. Näin ollen teen suosio hiipui lähes olemattomiin, vain muutamat asialleen omistautuneet buddhalaiset munkit ja heidän konfutselaiset ystävänsä pitivät yllä tradition liekkiä.
Myöhemmin Japanin miehitys (1910-1945) ja sisällisota vei huomiota pois teestä, vaikka japanilaisen vallan aikana tapahtuikin jotain kehitystä. Japanilaiset etsivät sopivaa paikkaa mustan teen valmistamiseen, ja perustivat Koreaan toisen laajamittaisen viljelyalueen Boseong-maakuntaan. Korean niemimaan tilanteen vakiintuessa ja elintason noustessa myös tee on noussut uuteen räjähdysmäiseen nousuun. Myöhemmin vuonna 1979 O'Sulloc-yritys perusti kolmannen laajan teeviljelmän eteläiselle Jeju-saarelle. Boseongin ja Jejun viljelmät ovat sittemmin tuottaneet lähinnä halpaa pussiteetä, mutta myös pienen määrän korkealaatuista irtolehtiteetä.
Teen uuden aallon voi toisaalta laskea teen trendikkään tervellisyysarvon ansioksi, mutta ehkä vielä enemmän uusia ihmisiä houkuttelee teen pariin sen rooli vakiintuneena osana korealaista kulttuuria. Lopulta on ennen kaikkea syytä kiittää niitä teemestareita ja oppilaita jotka säilyttivät teekulttuuria myös Korean myrskyisten aikojen läpi.
Artikkeli korealaisen teen isäksi kutsutusta Hanjae Yi-Mokista
Lue lisää korealisesta teemestari ja zen-munkista Cho-uista
Artikkeli korealaisen teen modernisoijasta Hyodangista
Katso korealainen vihreä tee tuote Korea OP Jeju Teekaupan sivuilla
Katso korealainen vihreä tee Jeoncha Teekaupan sivuilla