Teekeisari Huizong (1082-1135)

huizong, teekeisari, kiina, kiinalainen, historia, tietoa, tee, haudutus, buddhalaisuus, zen, mongolit, mongolialainen

Teekeisari ja taiteen elämä

Song-dynastian Kiinaa hallinnut keisari Huizong (Hui-Tsung, 1082-1135) on tunnettu enemmänkin kiintymyksestään taiteeseen ja elämän nautinnollisempiin puoliin kuin itse valtakunnan johtamisesta. Hänen mielenkiintonsa taiteeseen ja elämään hovin ulkopuolella oli niin suuri, että Huizong rikkoi monia keisarille asetettuja tiukkoja säädöksiä. Tee oli vain yksi Huizongin monista mielenkiinnon kohteista, mutta tämä rakas harrastus tuli ansaitsemaan keisarille nimen "Teekeisari".

Huizong oli entisen keisarin yhdestoista poika ja kasvoi olettaen, ettei hänestä koskaan tulisi keisaria. Ehkä tämän vuoksi hän ei ollut juurikaan kiinnostunut hovinsa hallinnollisista tehtävistä. Kuitenkin vuonna 1100 Huizongin vanhempi veli kuoli ja hän joutui astumaan valtaan.

Huizong oli tunnettu laajasta haaremistaan, pitämistään valtavista juhlista ja roolistaan sekä taiteen tukijana että taiteilijana. Kerrotaan, että keisari karkasi monta kertaa salaa hovinsa ulkopuolelle nähdäkseen tavallista elämää ja tavatakseen naisia.

Kiinan keisarit ottivat aktiivisen roolin teen tuotannossa jo Tang-dynastian (618-907) aikana. Keisarille lähtetetiin vuosittain valtavia määriä laadukasta tribuuttiteetä, eikä kevään katsottu virallisesti alkavan ennen kuin keisari joi ensimmäisen kerran uuden sadon teetä. Huizong vei kuitenkin keisarillisen teerakkautensa huomattavasti edeltäjiään pidemmälle: vuonna 1107 Huizong kirjoitti teeteoksen Da Kuan Cha Lun, joka käsitteli teen tuotantannon kaikkia puolia. Huolimatta siitä, että keisari ei voinut poistua palatsistaan, on teoksessa kuvattu uskomattoman tarkasti sekä viljelyä, sadonkorjuuta että teen prosessointia. Teoksesta muodostui sittemmin eräs Kiinan lukuisista teeklassikoista, jotai teenharrastajat yhä tutkivat. Huizongin rakkaus teehen näkyy myös siinä, että hän on ainoa keisari jonka tiedetään valmistaneen teensä itse ilman palvelijoiden apua. Tämä oli varmasti järkyttävää hoville, sillä perinteisesti keisari jätti kaiken vähääkään fyysistä työtä muistuttavan palvelijoidensa hoidettavaksi.

 

huizong, teekeisari, kiina, kiinalainen, historia, tietoa, tee, haudutus, buddhalaisuus, zen, mongolit, mongolialainen

Eräs teekeisarin kuuluisimmista maalauksista 

Teetä ja taidetta rakastavan turmiollinen loppu

Huizongin tarinalla on traaginen loppu. Elämän kauniisiin puoliin keskittynyt keisari laiminlöi ulkopolitiikkaa ja antoi armeijansa rappioitua. Pohjois-Kiinassa sijainnut manchu-kansan hallitsema Jin-dynastia ymmärsi pian mahdollisuutensa eteläisen naapurinsa heikkoudessa. Vuonna 1126 manchut julistivat sodan Jin-dynastiaa vastaan, mutta eivät onnistuneet valloittamaan Jinin pääkaupunkia. Keisari ja hänen perheensä kuitenkin ymmärsi tilanteen vakavuuden ja pakeni etelä-Kiinaan. Sodan ensimmäisen vaiheen lopulla Huizong joutui allekirjoittamaan sopimuksen manchujen kanssa, joka lupasi manchuille suuren sotakorvauksen sekä vuosittaisia lahjuksia.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Jin-dynastian manchukeisarille. Pian manchuarmeija ryhtyi uuteen hyökkäykseen Jin-dynastiaa vastaan, ja vaikka jotkin vielä keisarille uskolliset ja Jin-armeijaan luottavat kenraalit onnistuivat pidättelemään manchuja hetken loitolla, läpäisivät manchut tammikuussa 1127 Jin-dynastian pääkaupungin muurit. Manchut kaappasivat keisari Huizongin sekä hänen poikansa ja karkoittivat heidät Kiinan muurin ulkopuolelle, jossa he elivät loppuelämänsä vangittuina. Vielä vankeudessakin Huizong vaali runouden lahjojansa, joskin hänen teoksensa omaksuivat murheellisen sävyn keisarin muistellessa paperilla nuoruutensa hovin yltäkylläisiä iloja. 

Eräs keisarin pojista onnistui perustamaan etelä-Kiinaan eteläisen Song-dynastian, joka jatkoi hetken sotiaan manchujen Jin-dynastiaa vastaan. Hetken kummatkin valtakunnat elivät suhteellisessa rauhassa, kunnes saivat kokea karun kohtalon muukalaiskansan mongolien käsissä. Mongolit Tsingis-kaanin johdolla valtasivat kaikki nykyisen Kiinan alueella olleet valtakunnat. Lopulta mongolit perustivat maailman suurimman ja pitkäkestoisimman valtakunnan, joka ulottui aina Eurooppaan asti.

Linkki Teekaupan kiinalaisen vihreän teen valikoimaan

Linkki Teekaupan kiinalaisen mustan teen valikoimaan

Linkki Teekaupan Kiinan Yunnanin maakunnan puerh-teevalikoimaan

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Longjing (Luomu) - Vihreä tee alk. 25 g
  2. Royal Puerh (luomu) alk. 25 g

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen