Japanilainen teeseremonia I: Murata Juko

japanilainen, teeseremonia, japani, chanoyu, teemunkki, buddhalaisuus, tee, matcha, teejauhe, chawan, historia, tietoa

 

Länsimaisessa teekulttuurissa japanilainen teeseremonia näyttäytyy usein outona ja vieraana. Monet pitävät japanilaista teekulttuuria jäykän muodollisena ja ritualisoituna verrattuna arkisempaan teen nauttimiseen. Vaikka tietyllä tavalla japanilainen teeseremonia eli chanoyu onkin hyvin kaavamaista, jättää se aina varaa myös yksilölliselle ilmaisulle. Eikä pidä unohtaa, että muodollinen seremonia on vain yksi chanoyun piirteistä: monet harjoittavat samankaltaista vispatun teen kulttuuria vapaammassa ilmapiirissä kotonaan.

Teeseremonian juuret: Murata Juko

Murata Jukon arvellaan syntyneen Narassa noin vuonna 1421. Juko oli vain seitsemänvuotias, kun hän ryhtyi noviisiksi Puhtaan Maan buddhalaisuuden koulukunnan temppelissä. Ilmeisesti luostari ei kuitenkaan vastannut hänen odotuksiaan, sillä nuorena miehenä Murata erotettiin yhteisöstä opiskeluidensa ja velvollisuuksiensa laiminlyömisen vuoksi. Ei tiedetä tarkkaan milloin Juko ensi kertaa tutustui teehen, mutta lähdettyään luostarista hän muutti Kiotoon ja omisti elämänsä teekulttuurille. Hän opiskeli paikallisten mestareiden johdolla, osallistui teekisoihin ja keräsi monia arvokkaita tee-esineitä Kiinasta. Tuohon aikaan oppineille ja ylhäisölle oli tyypillisti esitellä aarteitaan pienessä talon kylkeen rakennetussa työhuoneessa, jossa myös nautittiin yksinkertaista teetä taide-esineitä ihaillen.

Jossain vaiheessa Murata Juko palasi hengellisille juurilleen ja ryhtyi opiskelemaan zeniä mestari Ikkyun johdolla. Tämä muutti Jukon käsitystä teestä radikaalisti vaatimattomampaan ja hillitympään suuntaan. Hän ryhtyi poistamaan liikaa ylellisyyttä teesessioistaan, yhdistäen yksinkertaisia paikallisia esineitä kalliisiin ulkomaisiin aarteisiinsa. Juko myös pienensi teehuoneen kokoa sittemmin standardisoituun 4½ tatamiin ja vähensi esineiden määrää huoneessa niin, että viimein vain yksittäinen kalligrafiakäärö saattoi toimia huomion keskipisteenä. Murata Juko myös ensi kertaa yhdisti teehuoneeseensa lattiaan upotetun lieden, jossa vettä saatettiin lämmittää.

Kuitenkin ehkäpä tärkein Jukon uudistus oli teen arvon korottaminen hengelliselle tasolle: tee alettiin näkemään daona, tienä valaistumiseen. Jukolle tee oli ihmisen kokemuksen tiivistymä, tapa minimoida egon ääni antautumalla yksinkertaiseen teen valmistamiseen ja nauttimiseen. Tällä tavoin ymmärrettynä chanoyun muodollisuus oli siis Jukolle pelkästään näennäistä, kuten kuuluisa buddhalainen sanonta kuuluu: "Muoto on Tyhjyyttä, Tyhjyys on Muoto".

Murata Jukoa voidaan pitää japanilaisen teeseremonian aloittajana. Myöhemmin häntä seuraavat teemestarit tulisivat viemään uuden seremonian filosofis-esteettisen arvon entistä pidemmälle kukoistukseen saakka.

Lue lisää matcha-teestä

Matchan valmistusohjeet

Tutustu tarkemmin Teekaupan matchavalikoimaan tästä linkistä

Japanilainen teeseremonia II: Takeno Joo

Japanilainen teeseremonia III: Sen no Rikyu

 

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Bambulusikka
    Bambulusikka
    4,50 €
  2. Matcha-vispilä
    Matcha-vispilä
    18,90 €

2 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen