Japanilainen teeseremonia III: Sen no Rikyu
Sen no Rikyu syntyi vuonna 1522 Sakaissa Osakan maakunnassa. Hänen alkuperäinen nimensä oli Yoshiro, joka myöhemmin vaihtui Soekiksi buddhalaisten opintojen myötä. Rikyu aloitti chanoyun opiskelun 18-vuotiaana Kitamuki Dochinin johdolla, joka harjoitti Higashiyaman koulukunnan tyyliä. Myöhemmin Rikyu tutustui Dochinin kautta myös teemestari Takeno Joohon, jonka ideoita Rikyu myöhemmin kehitti yhä pidemmälle.
Elämä ja kuolema
Vuodesta 1570 lähtien Rikyu toimi lääninherra eli daimio Nobunagan palveluksessa yhtenä kolmesta vaikutusvaltaisimmasta japanilaisista teemestareista. Myöhemmin Rikyu siirtyi Nobunagan syrjäyttäneen ja koko maan yhdistäneen Toyotomi Hideyoshin palvelukseen ja nousi Japanin vaikutusvaltaisemmaksi teemestariksi. Hideyoshi oli innokas teen opiskelija, joka muun muassa rakennutti kultaisen teehuoneen ja järjesti vuonna 1587 teekokoontumisen, johon hän velvoitti kaikkia maan teen harrastajia saapumaan. Hideyoshi oli kärsimättömyytensä ja kiivautensa vuoksi monin tavoin Rikyun vastakohta, mutta opettajan ja oppilaan suhdetta on silti kuvailtu hyvin läheiseksi. Lopulta Rikyun ja Hideyoshin välit kuitenkin rikkoutuivat ja Hideyoshi määräsi Rikyun suorittamaan rituaalisen itsemurhan vuonna 1591. Syytä ei varmasti tiedetä, vaikka epäilläänkin riidan liittyneen erään temppelin porteille pystytettyyn Rikyun patsaaseen. Patsas ärsytti Hideyoshia, sillä hänen piti kävellä Rikyun jalkojen ali aina asioidessaan temppelissä.
Rikyun vaikutus teeseremoniaan
Rikyu kehitti chanoyuta yhä vaatimattomampaan suuntaan: hän luopui kalliista ulkomaisista esineistä ja suosi paikallista keramiikkaa — jotain välineitä Rikyu jopa valmisti itse bambusta. Rikyu myös pienensi teehuoneen ovea niin, että vieraiden piti polvistua käydessään sisään. Tällä tavoin ovi pakotti vieraat nöyrtymään ja luopumaan sosiaalisista statuksistaan jo ennen teen valmistamista. Rikyu opetti teellä olevan neljä hyvettä: harmonia, kunnioitus, puhtaus ja rauhallisuus. Harmonia käsittää teehuoneen sisustuksen, vieraiden keskenäiset suhteet sekä vieraan ja teemestarin suhteen. Kunnioitus tarkoittaa sekä toisten osaanottajien että teen ja teehuoneen kunnioitamista. Puhtaus ja erityisesti mielen puhtaus oli tärkeää, sillä Rikyulle tee oli erottamaton osa ihmisen elämää, eikä teetä voinut todella ymmärtää ellei harjoittanut myös mieltään. Rauhallisuus on teen aikaansaama ominaisuus, joka syventää näkemystä maailmasta sekä itsestä ja vahvistaa harmoniaa.
Sen no Rikyu kehitti monin tavoin japanilaisen teeseremonian sille hengelliselle ja taiteelliselle tasolle, jonkalaisena se nykyään tunnetaan. Rikyu tunnetaan eräänlaisena teepyhimyksenä, ja monet teekoulukunnat pitävät vuosittain tilaisuuksia hänen muistokseen.
Linkki Teekaupan matcha-tuotteisiin
Japanilainen teeseremonia I: Murata Juko
Japanilainen teeseremonia II: Takeno Joo