Teen säilyttäminen ja säilyvyys

Teen säilyttäminen ja säilyvyys

Säilytysastia

Kuivat teelehdet imevät herkästi itseensä muita tuoksuja ja kosteutta. Siksi teelehdet kannattaa säilyttää

ilmatiiviissä astiassa suojassa kosteudelta, valolta, lämmöltä ja vierailta hajuilta. Parhaiten säilytykseen soveltuvat ruostumattomasta metallista tai lasista valmistetut tölkit, joissa on joko kaksoiskansi tai jotka voidaan muuten sulkea mahdollisimman tiiviisti. 

Säilytä myös teen valmistusohje, joka on painettu pakkaukseen.

Säilytyspaikka

Myös säilytyspaikalla on merkitystä. Ruokakomero, maustehylly tai keittiö ylipäänsä soveltuvat huonosti teen säilyttämiseen, koska ruoanlaitosta aiheutuu voimakkaita hajuja, lämpöä ja kosteutta. Myöskään teen valmistamista keittiössä ei suositella, mikäli sitä vain on mahdollista välttää.

Säilytysaika

Asianmukaisesti säilytettynä vihreä tee pysyy hyvänä yli vuoden valmistuksensa jälkeen. Mustat teet säilyvät hyvin jopa 2–3 vuotta. Periaatteessa tee ei kuitenkaan mene huonoksi, vaikka se vanheneekin.

Teen tuoreus
 
Teekaupan teen kierto on nopeaa, ja aina sitä mukaa kun uutta satoa tulee, pyrimme saamaan sitä myyntiin niin pian kuin mahdollista. Tee tulee pienissä erissä joten se on niin hyvää ja tuoretta kuin mahdollista.

Teen kypsyttäminen

Joitain teelajeja voidaan säilyttää pitkäänkin kypsyttämistarkoituksessa. Erityisesti tämä koskee pu'erh-kakkuteetä, jonka hienoimpia laatuja voidaan säilyttää jopa kymmeniä vuosia. Puristettujen teekakkujen kypsyttäminen ei vaadi mitään erillistä kellaria tai edes humidoria, vaan tee vanhenee parhaiten avoimella hyllyllä ilmavassa tilassa valolta ja hajuilta suojassa. Etelä-Kiinan kosteahkossa ilmanalassa yli kymmenen vuotta kypsynyttä kakkuteetä pidetään tavallisesti jo hyvänä, mutta pieni ilmankosteus, esimerkiksi noin 50 %, hidastaa muhimisprosessia.

Myös Pohjois-Fujianin oolong-teelaatuja ja Anhuin maakunnan mustaa qimen-teetä voidaan kypsyttää, mutta huomattavasti lyhyempiä aikoja (4–8 vuotta).

Lue artikkeli pu'erhin säilyttämisestä ja iättämisestä

Lue, kuinka voit tehdä väljähtäneestä teestä jälleen tuoretta paahtamalla teen itse

(Pekka Nihtisen Kiinalaisen teekirjan pohjalta)