Näin iätät teetä kotona
Näin iätät teetä kotona
Teen iättämisestä on tullut viime aikoina suosittua teenharrastajien parissa. Tietyt teelaadut paranevat kypsyessään ja niiden maku muuttuu. Vuosien saatossa teehen voi kehittyä aivan uusia makuja ja karkeat piirteet häviävät.
Jos olet kiinnostunut teen iättämisestä, kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Ota kuitenkin nämä asiat huomioon ennen kun alat rakentamaan teevarastoasi.
Valitse oikeanlainen tee
Perinteisesti vain puerh-teetä, oolongia ja mustaa teetä iätetään. Vihreä tee sekä muut miedosti hapetetut teelaadut ovat parhaillaan tuoreena eivätkä parane ajan kanssa, vaan väljähtävät. Tosin Kiinassa tuotetaan pieniä määriä puerhin tavoin iätetty valkoista teetä.
Valitse aina sellainen teelaatu iätettäväksi, josta pidät. Huono tee ei muutu paremmaksi iätessään, ja tulet paljon todennäköisemmin pitämään lopputuloksesta, jos tee on ollut sinulle mieluisaa jo nuorena
Miten teetä tulisi säilyttää?
Iätäkseen tee tarvitsee ilmankosteutta ja happea, jotta lehtien pinnalla olevat mikrobit ja sienet voivat pikkuhiljaa fermentoida teetä. Kellarit ovat hyviä kosteita ja viileitä paikkoja teen säilyttämiseen.
Tee pitää suojata auringonvalolta ja liialta kosteudelta. Älä kuitenkaan säilytä teetä ilmatiiviisti tai muutoin teen ikääntyminen lähes pysähtyy. Jos mahdollista, säilytä teetä keraamisissa astioissa tai paperilla vuoratuissa metallipurkeissa.
Pidä huolta teevarastostasi
Teetä tulee tarkkailla vuosien saatossa, jottei liika kosteus aiheuta näkyvää hometta teelehtien pinnalle. Koska teevaraston ilma on kosteampaa lattiatasolla kuin korkealla, siirrä matalalla olevia teelaatuja ajoittain ylemmäs ja päinvastoin.
Teetä kannattaa myös maistella ajoittain, sillä liian ikääntynyt tee ei välttämättä maistu hyvältä. Teessä voi huomata muutoksia 3-6v päästä, ja muutos jatkuu ainakin 10-20v asti.