Teelehtien uudelleen hauduttaminen

vihreä tee tee uudelleen hauduttaminen


Hyvän teen ominaisuuksiin kuuluu, että lehdistä saa useamman haudutuksen. Teepusseja ei voi hauduttaa useasti toisin kuin irtoteetä.

Useimpia vihreitä teelaatuja voi hauduttaa ainakin kolme kertaa, kun taas oolongit, pu’erhit ja mustat teelaadut saattavat kestää jopa kuudesta kymmeneen haudutusta. Jokaisella haudutuksella teen maku muuttuu hienovaraisesti ja tee paljastaa uusia puolia itsestään.

Teekannussa lehdet säilyvät hyvin, jolloin kannusta voi hauduttaa uuden haudutuksen aina silloin kun siltä tuntuu. Teelehtiä ei kuitenkaan saa unohtaa liian pitkäksi aikaa kannuun, sillä lämpimät ja kosteat teelehdet ovat ihanteellinen kasvualusta bakteereille. Sopivana sääntönä usein suositellaan, ettei teelehtiä saisi jättää seisomaan yön yli. Myös Kiinassa on perinteisesti katsottu sopivaksi hauduttaa teetä samoista lehdistä saman päivän aikana, mutta yön yli seisoneita teelehtiä on pidetty myrkyllisinä.

Yön yli säilyttäminen

Teelehtien pidempiaikaiseen säilyttämiseen löytyy kuitenkin konstinsa. Bakteerit lisääntyvät teelehdissä nopeasti sen jälkeen kun lehdet pääsevät kuivumaan ja kosketuksiin ilman kanssa. Jos siis haluaa säilyttää teelehtiä tai teepussia yön yli, on parasta peittää teelehdet pienellä määrällä kylmää vettä ja säilyttää lehdet jääkaapissa. Aamulla voi vain lisätä kuumaa kiehuvaa vettä ja antaa lehtien hautua hetken.

Myös teelaaduilla on merkitystä säilyvyyden kannalta. On huomattu, että hapetetut teelaadut (musta tee/oolong) pilaantuvat hitaammin kuin hapettamattomat vihreät ja valkoiset teelaadut. Pu’erh taas on asia erikseen, sillä pu’erhin prosessoinnissa mikrobien ja bakteereiden annetaan tarkoituksella muuttaa teelehtiä. Toisinaan vanhoista teekakuista voi löytyä jopa hometta, ja siitä huolimatta tee on turvallista juotavaksi.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.