Teen paahtaminen

paahto teen paahtaminen teelehtien

Hapettamisen lisäksi paahtaminen on tärkein tapa, jolla teen makua muunnellaan. Lue miten voit itse paahtaa teesi!

Mihin paahtamista käytetään?

Teen valmistuksessa paahtamista käytetään ennen kaikkea hapettumisen pysäyttämiseen (sha qing). Jopa vihreät teet paahdetaan kevyesti, jotta ne säilyttäisivät tuorean luonteensa. Yleensä Kiinassa sha qing tapahtuu isossa wokissa tai uunissa paistamalla, mutta varsinkin Japanissa käytetään vielä höyrytystä hapettumisen pysäyttämiseksi. Ennen 1300-lukua myös kiinalaiset teet höyrytettiin, kunnes paahtaminen keksittiin.

Paahtamista käytetään myös teen valmistuksen loppuvaiheessa, erityisesti oolongien kohdalla. Viimeisen paahdon kesto ja lämpötila voi vaihdella paljonkin, mutta sen pääasiallisen tehtävä on haihduttaa loppu kosteus lehdistä, lukittaa lehtien muoto ja antaa viimeinen silaus maulle. Tässä vaiheessa voimakkaasti paahdetut teet kuten Wuyi-oolongit saavat luonteikkaan vahvan arominsa ja makunsa.

Myös teen kuluttajat ovat kautta aikojen paahtaneet teetä itse: jo Lu Yun (733-804) aikoihin kakkuteen monimutkaiseen valmistuskaavaan kuului teen kevyt paahtaminen ennen hauduttamista. Juuri ennen hauduttamista paahdetun teen sanotaan tuovan tuoreutta takaisin vanhoihin teelehtiin ja/tai muuttavan makua. Lisäksi monet paahtavat oolongeja ajaakseen kosteuden pois teen säilyttämistä varten, samalla muuttaen makua hienovaraisesti. Jos oolongia säilytetään kauan ilman paahtamista, voi kosteus teelehdissä muuttaa maun kitkeräksi.
Näin paahdat teetä itse

Näin paahdat teetä itse

Paahtamisen voi suorittaa monella eri tavalla. Helpoin tapa kevyelle paahdolle ennen hauduttamista on taittaa paksu A4-arkki, ja lämmittää pieni määrä teelehtiä paperilla kynttilän liekin päällä. Toinen helppo tapa on paahtaa paistinpannulla leivinpaperin päällä. Voimakkaampaan paahtamiseen voi käyttää esimerkiksi uunia: tee kääritään folioon ja asetetaan vuokaan, jolloin tee paahtuu tasaisemmin. Pitää kuitenkin muistaa, että uunissa usein on ruoan tuoksuja, jotka tarttuvat helposti teehen. Paahdon voi suorittaa myös riisikeittimen "pidä lämpimänä"-toiminnolla.

Lisäksi paahtamiseen voi käyttää hiiligrilliä ja siivilää. Hiilet tulisi sytyttää sytytyspusseilla tai rypsipohjaisella sytytysnesteellä, jottei voimakkaita tuoksuja tarttuisi teehen. Ainakin sytytysnesteellä sytytetyt hiilet tuntuvat myös savuavan voimakkaammin noin muutaman kymmenen minuutin ajan sytyttämisen jälkeen. Olisi suotavaa odottaa, että savuaminen lievenee ennen paahtamisen aloittamista. Hiilillä paahtamisen etu on siinä, että lämpötilaa voi säädellä vaihtelemalla korkeutta, jolla siivilää pitää hiilistä. Lisäksi hiilet ovat traditionaalisin tapa paahtaa teelehtiä. Hiiliksi kannattaa valita korkealaatuista ja kovaa puuta, esimerkiksi koivua. Tärkeintä on hajuttomuus ja savuttomuus.

Ei ole mitään helppoa kaavaa, jolla määrittää paahtamisen lämpötila ja kesto – nämä täytyy oppia kokeilun kautta. Puolipallomaisia teelehtiä joutuu paahtamaan eri tavalla kuin neulasmaisia lehtiä, samoin mietoja oolongeja erilailla kuin voimakkaasti hapetettuja tummia oolongeja. Omasta kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että hiilillä grillatessa kannattaa lähteä noin 30-60 minuutin ajasta noin kymmenen sentin korkeudella.

 

Kokeile paahdettuja teelaatujamme Houjicha Premiumia

Linkki paahdettuun tuotteeseemme Kyobanchaan

 

 

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.