Aukioloajat: Tripla Ma-Pe 11 - 19, La 11 - 19, Su 12 - 18
Teen terveysvaikutukset

Sydänsairauksien ehkäisyyn, mahdollisesti joidenkin syöpienkin

Tee on itseasiassa niin tehokasta, että verenohennuslääkityksessä olevia potilaita kielletään nauttimasta samanaikaisesti vihreää teetä. Teen antioksidanttien syöpää ehkäisevää vaikutusta on myös tutkittu paljon. Monet tutkijat ovat olleet varovaisen optimistisia sen suhteen, että pitkään jatkuva ja säännöllinen teen nauttiminen saattaa pienentää joihinkin syövän lajeihin sairastumisen riskiä. Antioksidanttien tiedetään tuhoavan elimistössä syntyviä vahingollisia vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat soluja. Näin ne saattavat suojata soluja myös syöpää aiheuttavilta mutaatioilta.
Vihreä tee laihduttamiseen ja ylipainon ehkäisyyn

Kokonaisvaltaiseen terveyden ylläpitoon
Edellä mainittujen terveysvaikutusten lisäksi teellä on seuraavia hyötyjä:
• Tee on antibioottinen ja ehkäisee tulehduksia.
• Tee sisältää fluoria, joka suojaa hampaita, edistää suun terveyttä ja ehkäisee pahanhajuista hengitystä.
• Estää tehokkaasti ruokamyrkytyksiä tappamalla sitä aiheuttavia bakteereja.
• Suojaa viruksilta vahvistamalla ihmisen immuunijärjestelmää.
• Virkistää hermostoa ja ehkäisee Parkinsonin tautia sekä uupumusta.
• Teen fyllokinoni, riboflaviini ja nikotiinihappo edistää ihon kimmoisuutta ja läpäisykykyä.
• Suojaa auringon UV-säteilyltä.
Terveysvaikutuksiltaan tehokkaimpina teelaatuina pidetään hapettamattomia laatuja eli vihreää, keltaista ja valkoista teetä. Pelkistetymmän valmistusprosessin ansiosta vaikuttavat aineet esiintyvät näissä runsaampina ja luonnollisemmassa olomuodossa kuin vaikkapa kokonaan hapetetussa mustassa teessä. Vitamiinit eivät tuhoudu myöskään teetä valmistettaessa, sillä kyseiset teelaadut haudutetaan matalissa lämpötiloissa. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että muut teelaadut olisivat jollakin tavalla epäterveellisiä. Esimerkiksi EGCG-superflavonoidia on viimeisimpien tutkimusten mukaan huomattavasti myös mustassa teessä.
Hyvä paha kofeiini

Teen sisältämän kofeiinin määrä riippuu teelaadusta, teelajikkeesta, kasvualueesta, teelehtien koosta ja haudutusajan pituudesta. Yleensä teessä on kofeiinia verraten vähän, eikä se vaikuta samalla tavalla kuin vastaava kofeiinimäärä kahvissa.
Teen kofeiini on koostumukseltaan samaa kuin kahvipavuissakin, mutta yhtyneenä teen muihin vaikuttaviin ainesosiin se vaikuttaa eräissä suhteissa eri lailla kuin kahvia nautittaessa. Kahvissa kofeiinin tuottama "piikki" on välittömämpi ja lyhytkestoisempi kuin teessä. Teessä virkistävä vaikutus tulee hitaammin ja vastaavasti se kestää elimistössä kauemmin. Etenkin vihreässä teessä eri ainesosat tasapainottavat toisiaan ihanteellisesti: teaniini aktivoi keskushermostoa samanaikaisesti kun tiamiini rauhoittaa. On myös olemassa kofeiinittomia teelaatuja. Kofeiinin poistaminen teestä on mahdollista, ja kofeiinittomia teevaihtoehtoja löytyy vihreän ja mustan teen lajikkeista. Yleensä kofeiinittomat teet ovat hinnaltaan arvokkaampia, sillä kofeiinin poistaminen vaatii oman prosessinsa. Rooibos-tee ja monet yrttiteet ovat luontaisesti kofeiinittomia.
Tutustu kofeiinittomaan teehen ja tilaa! |
Teen nauttimiseen liittyviä rajoituksia
Liiallinen kofeiinipitoisten juomien nauttiminen saattaa lisäksi aiheuttaa kalsiumin imeytymishäiriöitä, mikä voi pahimmillaan johtaa luukadon eli osteoporoosin syntymiseen. Osteoporoosin riskiryhmään kuuluvien teen ystävien kannattaa valita joko kokonaan kofeiiniton tee tai vihreä tee. Vihreän teen kofeiinipitoisuus on hyvin alhainen, ja lisäksi vihreä tee sisältää magnesiumia, joka edesauttaa kalsiumin imeytymistä luustoon.
Teetä voidaan lukuisten todettujen terveyttä edistävien ominaisuuksien ansiosta pitää hämmästyttävän monipuolisena terveyselintarvikkeena. Tämä pitää paikkansa tarkastellaanpa teetä sitten perinteisen kiinalaisen lääkeopin tai nykyaikaisen länsimaisen lääketieteen näkökulmasta. Tee ei kuitenkaan ole lääkettä saatikka ihmerohto, eikä yleisten elämäntapojen ja kokonaisruokavalion merkitystä ihmisen hyvinvoinnille voida sivuuttaa.
Saisiko olla kupillinen teetä?

Teekulttuurin synnyinsijoilla Kiinassa ihmisen hyvinvointiin on perinteisesti suhtauduttu kokonaisvaltaisesti. Siinä missä länsimainen lääketiede on ollut etupäässä kiinnostunut sairauksista ja niiden parantamisesta, Kiinassa painopiste on ollut terveydessä ja sen ylläpidossa: terveellinen ravinto on parasta lääkettä ja päinvastoin. Nykyisin ajatus terveysvaikutteisista elintarvikkeista on jo alettu hyväksyä myös lännessä. Teehen liittyvä tutkimus on monin osin vielä kesken. Tutkimustulokset ovat kuitenkin olleet monilla osa-alueilla niin lupaavia, että lännessäkin ollaan jo sitä mieltä, että tee on yksi niistä harvoista nautintoaineista, joita on mahdollista nauttia täysin puhtaalla omallatunnolla.
Koostettu teosten pohjalta:Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja, Pirjo Suvilehto: Teehetki
Tilaa terveellistä teetä! |