Aukioloajat: Tripla Ma-Pe 10 - 20, La 11 - 19, Su 12-18

Tee ja kofeiini

Tee sisältää vähemmän kofeiinia kuin kahvi ja piristää lempeästi. Toiset teelaadut sisältävät enemmän kofeiinia kuin toiset.

Moni juo teetä koska haluaa eroon kofeiinista. Tee sisältää kofeiinia, mutta kuinka paljon? Lue totuus teestä ja kofeiinista!

Katso vähäkofeiiniset tuotteet ja tilaa!

 

Vihreä tee - vähäkofeiininen teelaatu?

Moni teenjuoja on alun perin siirtynyt teehen kahvista päästäkseen eroon kofeiiniriippuvuudesta ja kofeiinin haitallisista sivuvaikutuksista. Teen ajatellaan olevan terveellisempää, koska se sisältää vähemmän kofeiinia. Tämä pitää paikkansa, mutta teen kofeiinipitoisuus riippuu paljon teetyypistä, kasvatusalueesta ja lehtimateriaalista.

Toisin kuin yleensä luullaan, sisältävät vihreä ja valkoinen tee keskimääräisesti eniten kofeiinia, paljon enemmän kuin musta tee. Matalimmat kofeiinipitoisuudet löytyvät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta oolong-teestä. Rooibos ja muut kofeiinittomat yrttihaudukkeet ovat taas aivan oma lukunsa, sillä niitä ei ole valmistettu teepensaasta.

Vihreän ja valkoisen teen suuri kofeiinipitoisuus on seurausta siitä lehtimateriaalista, josta nämä teet valmistetaan. Vihreä tee valmistetaan lähes poikkeuksetta nuorista teelehdistä ja silmuista, jotka eivät vielä ole avautuneet lehdiksi. Nämä teepensaan nuoret osat sisältävät eniten kofeiinia, jota kasvi tuottaa suojellakseen lehtiä hyönteisiltä. Kun lehti vanhenee, sen kofeiinipitoisuus laskee.

 

Miksi kofeiini ei tunnu teessä niin voimakkaasti?

Vaikka vihreä tee siis sisältää yllättävän paljon kofeiinia, se ei piristä läheskään niin voimakkaasti kuin kahvi. Tämä johtuu siitä, että tee sisältää kofeiinin lisäksi myös muita rauhottavia ainesosia. Lisäksi kaikki kofeiini ei uutu teelehdistä veteen.

Tee sisältää aintulaatuista l-teaniinia, joka rauhoittaa ja tasapainottaa kofeiinin vaikutusta. Teaniini ei suoraan kumoa kofeiinin vaikutusta, vaan toimii sen kanssa synergisesti. Näiden yhteisvaikutus saa aikaan valppaan mutta tyynen mielentilan. Tee parantaa tarkkaivaisuutta, mutta ei saa aivoja ylivirittyneeksi tai johda hätiköityyn toimintaan. Erään tutkimusten mukaan l-teaniini synnyttää samanlaisia aivoaaltoja kuin syvä meditaatio.

Kofeiini on sidoksissa teelehtiin, eikä se vapaudu helposti kun teetä haudutetaan. Kahvipavut jauhetaan hienoksi jauheeksi, mutta teelehdet ovat usein joko kokonaisia lehtiä tai suuria lehtipaloja – poikkeuksena tietysti matcha. Lisäksi kaikki teen muut ainesosat hidastavat kofeiinin imeytymistä elimistöön. Tämän vuoksi tee piristää lempeästi ja pitkävaikutteisesti toisin kuin kahvi, joka piristää voimakkaammin, mutta vaikutus on lyhytkestoisempi.


Kofeiinia ei voi poistaa kotikonstein

Joskus sanotaan, että teestä voi tehdä itse kofeiinitonta huuhtelemalla teelehtiä kuumalla vedellä ennen teen hauduttamista. Periaatteessa siis teen ensimmäinen haudutus heitetään pois.

Tutkimustulosten mukaan teetä tulisi hauduttaa kuitenkin jopa viisi minuuttia korkeassa lämpötilassa, että kaikki kofeiini saataisiin tällä tavoin pois lehdistä. Tässä ajassa lehdet menettävät myös suuren osan maustaan ja tuoksustaan, ja jäljelle jää vain mautonta ja mitäänsanomatonta teetä. Teollisesti teestä tehdään kofeiinitonta käsittelemällä teelehtiä kemiallisilla liuottimilla. Nämäkin aineet poistavat kofeiinin lisäksi myös muita teen ainesosia. Halvan kofeiiniliuottimen on raportoitu poistavan jopa 82% teen polyfenoleista.

Rooibos-teessä ja muissa yrttijuomissa ei esiinny kofeiinia. Nämä haudukkeet ovat erinomainen vaihtoehto niille, jotka ovat erityisen herkkiä kofeiinille tai jotka haluavat lopettaa kofeiininkäytön kokonaan.


Teen ainesosien uuttuminen

Teelehdet sisältävät runsaasti erilaisia ainesosia, jotka uuttuvat haudutuksen aikana kuumaan veteen. Teelehdet sisältävät muun muassa vitamiineja, kofeiinia, l-teaniinia, antioksidanttisia flavonoideja sekä erilaisia aromaattisia ainesosia. Nämä ainesosat ovat ikään kuin vangittuna teelehtien rakenteeseen, joten ne eivät suinkaan vapaudu lehdistä kuumaan veteen heti kun teelehdet kastellaan. Sen vuoksi teelehtiä pitää käsitellä: raaoista teelehdistä ei uutu juuri mitään kuumaan veteen.

Erilaiset haudutustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten teen ainesosat uuttuvat veteen. Esimerkiksi gongfu-haudutus on tehokas tapa saada lähes kaikki lehtien terveelliset ainesosat talteen teelehdistä. Gongfu-haudutuksessa teelehdistä tehdään monta perättäistä ja nopeaa haudutusta, jolloin teestä saadaan kaikki maku irti. Myös tutkimuksissa on todettu, että teelehtien hyödylliset ainesosat saa uutettua paremmin usealla lyhyellä haudutuksella sen sijaan, että tehtäisiin yksi pitkä haudutus.

 

Katso vähäkofeiiniset tuotteet ja tilaa!
Valikoiman vähäkofeiinisia teelaatuja
Kukicha: Japanilainen varsista ja lehtiruodista valmistettu raikas vihreä tee.

Houjicha: Japanilainen paahdettu vihreä tee, maultaan toffeinen ja paahteinen.

Kyobancha: Vahvasti paahdettu suurilehtinen erikoisuus Japanista.

 

Alle on listattu joitakin vähäkofeiinisia ja kofeiinittomia teelaatuja. Lisää tuotteita löydät Mate, Rooibos, Lapacho ja Yrttihauduke - tuotekategoroista.

 

Tuotteet 1-30 / 35

Aseta laskevaan järjestykseen
 1. Appelsiinirooibos luomu (50g)
 2. Assam TGFOP1 Decaf alk. 25 g
 3. Ayuvital Free and Easy Breathing - luomu 50g
 4. Ayuvital Relaxation (Luomu) 50g
 5. Bancha - Vihreä tee alk. 50 g
 6. China Sencha Decaf - vihreä tee alk. 50 g
 7. Gyokuro Karigane alk. 25 g
 8. Herbal Detox (Luomu) 50 g
 9. Houjicha (Premium) - Paahdettu vihreä tee alk. 25 g
 10. Hunajapensas (Honeybush)
  Hunajapensas (Honeybush)
  Alkaen 4,70 €
 11. Jasmiini (Jasmine flowers) alk. 50 g
 12. Kamomilla (Chamomile) (50 g)
 13. Kreikkalainen vuoritee (Luomu) (50g)
 14. Kuding - perinteinen alk. 50 g
 15. Kuding - vihreä alk. 25 g
 16. Kukicha (Luomu) - Vihreä tee alk. 25 g
 17. Lapacho (50g)
  Lapacho (50g)
  4,40 €
 18. Lohikäärmeenparta (Jiaogulan) alk. 25 g
 19. Mango Ginger Herbal Blend - Yrttisekoitus
 20. Perfect World - Yrttisekoitus
 21. Piparminttu 50 g
  Piparminttu 50 g
  4,30 €
 22. Rooibos Cactus Fig
  Rooibos Cactus Fig
  Alkaen 4,60 €
 23. Rooibos Chai
  Rooibos Chai
  Alkaen 5,90 €
 24. Rooibos Champagne/Grape
  Rooibos Champagne/Grape
  Alkaen 4,70 €
 25. Rooibos Ginger Lemon (Luomu)
 26. Rooibos Mango Strawberry
  Rooibos Mango Strawberry
  Alkaen 5,30 €
 27. Rooibos Original
  Rooibos Original
  Alkaen 4,60 €
 28. Rooibos Strawberry Milkshake (Luomu)
 29. Rooibos Vanilla (Luomu)
  Rooibos Vanilla (Luomu)
  Alkaen 5,30 €
 30. Sleep Well 50g
  Sleep Well 50g
  4,90 €

Tuotteet 1-30 / 35

Aseta laskevaan järjestykseen