Teesanastoa
chai-tee: Teelaatu, joka on valmistettu sekoittamalla mustaa tai vihreää teetä sekä mausteita (esim. kanelia, kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa ja pippuria). Perinteisesti chaita nautitaan pitkään haudutettuna runsaan lämmitetyn maidon ja sokerin kera, jolloin siitä tulee täyteläinen ja pehmeä juoma.
cream tea: Englantilaisen iltapäiväteen kevyin ja edullisin versio, jota nykyään harrastetaan eniten. Siihen sisältyvät teekannun lisäksi teeleivät, mansikkahillo ja paksu kerma.
englantilainen iltapäivätee: Ks. traditional afternoon tea.
gaiwan: Korvaton posliinikuppi, jossa on kansi ja aluslautanen. Yleinen varsinkin Länsi- ja Pohjois-Kiinassa. Ulkopinnaltaan usein koristeltu perinteisin kiinalaisin kuva-aihein, mutta sisäpinnaltaan valkoinen, jotta teen värin voisi havaita selvästi.
high tea: Englantilaisen iltapäiväteen tuhdimpi versio, joka on tosiasiassa teen kanssa tarjoiltava kunnon ateria.
hui gan: kirjaimellisesti 'palaava makeus', tällä voidaan tarkoittaa jälkimakua tai tunnetta nielussa, jonka tee saa aikaan.
jasmiinitee: Teelaatu, joka on aromatisoitu jasmiinin kukilla tai lehdillä.
keiko-tee: Teelaatu, jota viljellään Etelä-Japanissa peittämällä teepensaat tietynlaisilla verkoilla (Kabusé). Näin saadaan luotua samanlaiset olosuhteet, joissa villi teepuu kasvaa luonnossa. Vihreää luomuteetä.
kello viiden tee: Ks. traditional afternoon tea.
gongfu-haudutus: Haudutusmenetelmä, joka kehittyi Etelä-Kiinassa 1600- ja 1700-luvun vaihteessa ja joka omaksuttiin taiwanilaiseen teekulttuuriin 1980-luvulla. Menetelmä on yksi teetaiteen harjoittamisen muoto, joten se asettaa tavallista suuremmat vaatimukset teelaadulle, teevälineille, istuntoon osallistujille, ilmapiirille ja ympäristölle.
maustettu tee: Teelaatu, johon on lisätty makua tuomaan esimerkiksi kukkia, hedelmänpaloja tai marjoja.
musta tee: Teelaatu, jonka on annettu hapettua kostean lämpimässä tilassa loppuun tai lähes loppuun saakka.
oolong-tee: Teelaatu, johon sisältyvät monenlaiset mustan ja vihreän teen välimuodot. Hapetetaan osittain ja monet laadut myös paahdetaan.
pu'erh-tee: Teelaatu, joka on valmistettu hapettamattomasta teestä höyryttämällä. Tiivistetään usein teekakuiksi. Tunnetaan laajalti terveysjuomana. Ainoa tee, joka paranee ja kallistuu vanhetessaan.
punainen tee: Teelaatu, jonka on annettu hapettua kostean lämpimässä tilassa loppuun tai lähes loppuun saakka.
rooibos-tee: Teelaatu, joka valmistetaan Etelä-Afrikassa kasvavasta autiomaayrtistä. Sisältää runsaasti C-vitamiinia ja arvokkaita mineraaleja. Kofeiiniton ja vatsaystävällinen.
ru kou: Ensimaku eli ensimmäinen havaittava maku teetä juotaessa.
samovaari: Venäläinen teenkeitin, joka myös pitää teen lämpimänä. Toimi ennen hiilillä, mutta nykyään usein sähköllä. Valmistettu tavallisesti messingistä tai kuparista.
traditional afternoon tea: Englantilainen 1800-luvulla alkanut teeperinne, joka sisältää kannullisen teetä, teeleipiä, kermaa, mansikkahilloa sekä korkean kolmikerroksisen tarjoiluvadin, jolle on ladottu pieniä voileipiä, leivoksia, kakkua ja pikkuleipiä. Saatavilla paitsi Britanniassa ja sen entisissä alusmaissa, myös lähes kaikissa Manner-Euroopan pääkaupunkien hienoimmissa teepaikoissa.
valkoinen tee: Teelaatu, joka on tehty pelkästään teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä. Teelehtien annetaan poimimisen jälkeen lakastua ja kuivua. Luonnollisen ja usein ulkoilmassa tapahtuvan kuivumisen aikana teelehdet hapettuvat kevyesti.
vihreä tee: Teelaatu, joka on lämpökäsitelty joko japanilaisittain höyryttämällä tai kiinalaisittain kuumissa pannuissa. Tunnetaan terveysjuomana. Kiinassa ja Japanissa juodaan vihreää teetä enemmän kuin mitään muuta teelaatua.
wulong-tee: Ks. oolong-tee.
yixing: Savikannu, joka on alunperin kotoisin Kiinan Yixingistä. Soveltuu erityisen hyvin oolong-teelle sekä tummille ja mustille teelaaduille. "Muistaa" aiemmat haudutukset, mikä antaa kullekin kannulle oman luonteen. Samaa kannua ei tulisi käyttää eri teelaatujen hauduttamiseen.
zhong: Ks. gaiwan.